Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Помощта от 610 лв. ще достига до повече родители на ученици в карантина

До по-голям брой родители ще достигне отпусканата помощ от 610 лв. (за пълен месец, на дете под карантина), която държавата дава при затворено учебно заведения. Това ще стане възможно чрез ново разширяване на обхвата и параметрите на програмата, съобщи социалната министърка Деница Сачева по време редовния петъчен контрол в Парламента.

Очаква се новите правила да са уточнени до седмица. Предстои корекция в параметрите на подоходния критерий, като той вече ще се определя на база 150% от минималната заплата, т. е. 915 лв. на член от семейството. Досега изискването беше до 610 лв/член. Според новите правила, ще се взема предвид средният семеен доход на човек, от месеца, в който ученикът е поставен под карантина.

Нови 252 заявления от родители са приети през последния месец и половина.  49 са издадените заповеди за отпускането ѝ, отчете социалният министър. 113 молби са получили отказ, като причините за това са предимно - по-високи доходи, или мотив за синхронно обучение от електронна среда.

Средствата по анти-ковид програмата се отпускат за родители на деца до 14-годишна възраст, посещаващи учебно заведение в страната. Семействата с повече от две деца  могат да получат до 915 на месец. 

До момента, еднократна помощ от 375 лв. е била отпусната на 3700 български семейства. 

c