Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Вълчев: Нулева година няма да има, ходене на училище - колкото ситуацията позволява

Красимир Вълчев - кадър / bTV

Вероятността за обявяване на нулева година е сведена до нула, а удължаване на учебната година за сметка на лятната ваканция ще е последен сценарий пред Образователното министерство. Това коментира пред бТВ министърът на образованието Красимир Вълчев.

"Имаме резерв за юни месец. Не е изключен вариант да се учи през юни, макар че тогава температурите са по-високи и не е удачно."

На този етап не се налага удължаване на коледната ваканция, увери министърът.

Според данните на МОН, 15 170 ученици и 2401 педагози са поставени под карантина в момента. Около 45% от училищата работят чрез дистанционна форма на обучение. След решение на областните щабове, около 40% от учениците провеждат занимания онлайн. 5%  учат дистанционно - с разрешение на просветния министър.

Едва 137 са училищата в страната, преминали към обучение от разстояние в електронна среда. Най-много са в областите с пикова заболеваемост - София, Варна, Пловдив, Бургас, Благоевград, Шумен и Русе. До този момент, близо 1300 от училищата у нас няма регистрирани случаи на коронавирусна инфекция.

"Ситуацията е трудна за всички. Няма лесни решения. Подкрепям всяко едно решение на училища да преминават временно на обучение в електронна среда. Там, където не е направено, ще търсим гъвкави решения. Не можем да си позволим да затворим едни деца за шест месеца. Следващата седмица ще обсъдим и задължителното носене на маски в клас. Аз съм по-скоро „за” при тези ученици над 4-и клас. Съжалявам, че не мога да говоря с всички учители и още по-малко с всички родители, но опитваме да се вслушваме доколкото можем във всяко мнение."

Според министър Вълчев, до Коледните празници, учениците в големите градове ще могат да се върнат с редовни седмични седмични програми в класните стаи, тъй като при тях ще се е натрупал 5-6-седмичен период на обучение в онлайн среда.

„Няма модел, при който да няма негативи. Локалното диференцирано решение е най-правилно. За три седмици няма за изчезне вирусът, ако направим пълен локдаун. Трябва да се ходи на училище, колкото ситуацията позволява. Не може до март да не ходят на училище едни и същи ученици.”, смята министър Вълчев.

Той отново напомни, че тепърва ни предстои и грипна вълна през зимните месеци - януари и февруари. "Тогава вероятно всички ще преминат на онлайн обучение".

c