Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

РЗОК-Добрич: Все още не се знае как и кога джипитата ще започнат да издават направления за PCR тестове

Все още не е ясно как общопрактикуващите лекари ще издават направленията за PCR тестовете. „Детайлите не са уточнени и към момента нямаме указания от НЗОК и здравното министерство“, каза за Про Нюз Добрич директорът на РЗОК Добрич д-р Бисерка Пачолова.

Специалисти коментират, че трябва да се изясни дали джипитата ще имат допълнителен лимит за направления за тези тестове или те ще бъдат включени в регулативния стандарт, което е по-лошият вариант. Не е ясно и при колко симптома ще се дава такъв тест. Отначало се говореше за пет, но имаше и други предложения.

Преди седмица здравният министър Костадин Ангелов заяви пред медии, че личните лекари ще издават електронни направления за PCR тестове до дни. „Председателят на надзора на НЗОК г-жа Начева ме увери, че до края на седмицата се извършват всички технически тестове за издаването на електронните направления, за да бъдат удовлетворени желанията на общопрактикуващите лекари. Приключват тестовете на тази система и от другата седмица това ще се случи“, каза Ангелов.

c