Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Правят първа копка на закриването на общинското депо в Тервел

Официална церемония "Първа копка" по проект "Закриване и рекултивация на общинско депо за неопасни отпадъци-гр. Тервел" ще се проведе на 20 ноември от 11 часа на терена на депото, съобщават от местната администрация. Главната цел на проекта е техническа рекултивация зна 33.4 декара депо за неопасни отпадъци посредством профилиране но отпадъците, уплътняване, запръстяване и изграждане на рекултивиращ слой.

В град Тервел функционира претоварна станция за твърди битови отпадъци, посочват от Общината. Ползването на депото за неопасни отпадъци е преустановено през 2009 година. Площта на терена е 49.533 декара. Заетата с отпадъци площ е 30 декара.

Проектът предвижда извършване на техническа рекултивация по метода in situ, модел В, чрез профилиране на отпадъците, трикратно уплътняване, междинно запръстяване, уплътняване на земните маси и изграждане на рекултивиращ слой, изграждане на изолационна система. Технологичната схема включва концентриране на отпадъците на по-малка площ, в това число почистване и отстраняването на отпадъците, които са извън проектното дъно. Ще бъде извършено и профилиране - разстилане и подравняване на отпадъците.

c