Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Увеличават ваучерите за храна, с тях да се плаща и в ресторант

Максималната стойност ваучерите, които работодателят може да предоставя на служителите си за храна, да бъде увеличена на 100 лв.. Това гласи една от предложените промени в Закона за ДДС, внесени от Валери Симеонов и група депутати, пише "Труд".

В момента работодател може да предоставя не повече от 60 лв. на работник под ваучерна форма. Пред данъчните служби, разходите за ваучер се признават като социален разход и върху тях не се начисляват осигурителни вноски и ДДС. Сумата от 60 лева беше фиксирана преди 10 г. и в момента бизнесът настоява за нейното увеличаване.

Вносителите аргументират предложението си, припомняйки че от 2021 година минималната заплата става 650 лв. и досегашният размер ще е сравнително малък процент от нея. Обсъжда се и предложението - служителите да могат да използват ваучерите не само за закупуване на хранителни продукти от търговската мрежа, но да са и плажно средство в ресторанти, дори и в хотели. Според Васил Велев - шеф на АИКБ, това е начин за подкрепа на родния бранш в условията на икономическа ковид-криза.

c