Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Добрич възражда шествие за Архангелова задушница отпреди столетие

Добрич възражда шествие за Архангелова задушница отпреди столетие. В деня на почит към загиналите български воини гражданите ще тръгнат на поклонение от църквата "Свети Георги", където от 9 часа ще бъде отслужена заупокойна молитва, към Военното гробище, както през есента на 1917 година, съобщават от Регионалния исторически музей. След църковната служба шествие ще тръгне в 9,30 часа до Военното гробище, къзето ще бъдат положени цветя.

На Архангелова задушница участниците в шествието ще положат цветя на всеки надгробен паметник, посочват от музея, който заедно с общината и регионалния клуб "46-и пехотен Добрички полк" са инициатори за възраждането на някогашната традиция.

Първото голямо поклонение е организирано от добричките граждани на 4.09.1917 г. След възвръщането на Южна Добруджа към България на 7.09.1940 г. шествията са подновени. В дните на почит към българската армия (6 май и Архангелова задушница) във Военното гробище се извършват различни ритуали. По време на социализма тази практика е прекратена. През 2004 г. военният ритуал за Архангелова задушница бе възстановен.

Понастоящем на територията на Военното гробище има над 500 надгробни паметника на загинали от различни националности и религии. На 7.11.2020 г. пред всеки надгробен знак, където почиват тленните останки на загиналите войни, ще бъде положено цвете.

c