Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Шеф Андре Токев готви стриди от фермата край Кранево в "Ловци на храна"

Шеф Андре Токев приготвя български стриди в поредния епизод на кулинарното шоу "Ловци на храна". Той се намира в Северното Черноморие и е на гости на свой приятел и сина му в първата българска стридена ферма край Кранево .

Андре Токев изненада домакините ни Коста и Петър като им приготви стриди с винегрет от червен лук и малини. Шефът търси отговор на въпроса защо черноморската стрида е толкова специална и какъв е процесът, за да бъде почистена.

В интервю за Про Нюз Добрич преди година собствениците на първата у нас фермата за стриди баща и син – Коста и Петър Петрови, споделиха, че отглеждат т.нар. кралица на стридите, за която най-добрите кулинари казват, че има космически вкус. Фермата работи вече четири години.

Коста и Петър отглеждат стриди от вида Crassostrea gigas – позната на много места в Европа и Америка. Характерна е с издължената си черупка, както и с превъзходните си вкусови качества. По принцип този вид стрида живее по камъни, скали или в смесени песъчливо-каменисти почви на малка дълбочина – от 1 до 50-70 м. Популацията й е много чувствителна към температурата на водата, особено по време на размножаването й, което става при температура около 18-20 градуса. А минималната соленост, при която може да съществува, не трябва да е по-малка от 12 промила. Черно море, което иначе е много по-безсолно от Средиземно и Световния океан, все пак осигурява 17 промила, което явно се отразява добре на този представител на морската фауна.

Стридите се отличават от другите миди най-вече по това, че двете им черупки са различни. Едната е плоска и с нея те се прикрепят към скали и други твърди повърхности или пък лежат на тази страна върху дъното. По-изпъкналата черупка приютява тялото на стридата, състоящо се от мантия, която покрива останалите органи и секретира веществата за изграждането на черупката; големи хриле с дихателна и филтрираща функция и силен мускул, който отваря и затваря черупката. От кулинарна гледна точка интерес представляват всичките меки части на стридата и дори морската вода, която тя задържа в черупката. Макар на пръв поглед тялото на стридата да изглежда твърде слузесто и меко, това съвсем не е така – текстурата е много нежна, леко жилава и без намек за слуз.

Изисканото отношение към стридите – сурови, сервирани в купи с лед, с шампанско на масата, понякога няколко деликатни капки лимон в черупката, това е, на което сме свикнали да реагираме първосигнално в Европа. Но тези миди са твърде древна храна, за да се ограничат.

Кралицата на стридите отглеждат във ферма край Кранево

Всичко започнало преди шест години от филм за производството на стриди, излъчено по Discovery Channel, споделя за Про Нюз Добрич Коста Петров. Резултатът – първата и единствена в България ферма за стриди работи от няколко години и вече е твърдо на пазара. Доставя до всички ресторанти с морска кухня. Клиента са й голф комплексите между Балчик и Каварна, а комплекс „Калиакрия” и ресторант „Ел Балкон дел Мундо” са първите клиенти на фермата и всяка седмица закупуват стриди от Стриди – Кранеа“.

Фермата е разположена край брега на село Кранево. Мястото е избрано след няколкогодишни тестове заради изключително благоприятните условия, които предлага – голяма проточност на водите, активна биосреда и наситеност на водата с полезна микрофлора.

Зарибителният материал се внася от утвърдени люпилни-развъдници от известните с тази си дейност региони на Франция – Бретан и Вандея. Внесени тук, при определени грижи и условия, те успешно се развиват и растат в Черно море.

Стридата е екзотика за българската кухня и за българина. Но, вкусовете се променят. Допреди 10-15 години и мидите бяха екзотика, но сега всички ги купуват. Затова от “Стриди – Кранеа“ разчитат, че стридите ще стават все по-популярни сред българските клиенти. Макар сега българският пазар да е много свит и капсулиран, те работят за това стридата да стане все по-популярна.

Първата у нас ферма за стриди е изградена край Кранево

Според Коста Петров и най-луксозната френска стрида, дори с допълнително темпериране, няма никакъв шанс срещу нашата черноморска стрида. Българската стрида, която отглеждаме, е като Кралица сред стридите, категоричен е той.

Коста Петров е уверен, че бъдещето е на аквакултурите. Да имаш това море, пълно с фитопланктон, а да не го използваш, е като да си жаден, а да вървиш по вода, споделя той

Стриди от фермата край Кранево могат да се открият във вино и стриди бар "Стридариум" във Варна. Там могат да се опитат уникалните на вкус черноморски стриди от първата в България ферма. Поради особеностите на Черно море и специалния метод на отглеждане те са по-меки и по-крехки на вкус, с добре познатия аромат на морски бриз.


c