Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Добрич влезе в червената зона, увеличават леглата за пациенти с Covid

Област Добрич влезе в червената Covid зона след като 14-дневната заболеваемост надхвърли 120 на 100 000 души. Ситуацията остава усложнена, заболеваемостта се покачва.

„Ситуацията се утежнява. Персоналът в бълницата в Добрич, който работи с тези пациенти, има много работа. Болните се увеличават, а състоянието им става по-тежко. Има и млади хора“, коментира за Про Нюз Добрич д-р Венета Йовева – консултант-инфекционист на МБАЛ.

Във връзка с преминаването на областта в червенатаCovid зона със заповед от днес директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Светла Ангелова се увеличава задължителния брой легла за лечение на пациенти с Covid-19. Те трябва да са не по-малко от 10 % от обявените в РЗИ-Добрич легла на лечебните заведения за болнична помощ.

За „МБАЛ-Добрич“ АД това са 40 легла, базирани в Covid-сектора към Второ отделение по Вътрешни болести и 6 легла за интензивни грижи на пациенти с Covid-19 в реанимационния сектор към Отделение по анестезиология и интензивно лечение.

За „МБАЛ-Балчик“ ЕООД са определени 9 легла в отделението по вътрешни болести, а за „МБАЛ-Каварна“ ЕООД - 6 легла към Отделението по вътрешни болести.

За осигуряване на необходимия брой легла трябва да се създаде необходимата реорганизация на легловата база и обезпечаване с медицински персонал, като не се нарушава достъпа и не се прекъсва осъществяваната лечебна дейност в посочените структури.

Заповедта предвижда още всяко лечебно заведение за болнична помощ да разкрие кабинет за триаж на пациенти, съмнителни за Covid-19.

Спират се плановият прием и планова оперативна дейност в лечебните заведения за срок до 30 ноември.

Както Про Нюз Добрич вчера съобщи, директорът на РЗИ разпореди легла за лечение на пациенти с Covid-19 да се разкрият също към специализираните – психиатрични и рехабилитационни болници в областта.

c