Сряда, 08 май 2024

08.05.2024

Последвайте ни

„Ремдесивир“ не достига и в МБАЛ Добрич, най-тежкият избор е на кого да се даде

Доставките на лекарството „Ремдесивир” са ограничени и осигуряването му е изключително трудно, коментира за Про Нюз Добрич прокуристът на МБАЛ Добрич д-р Георги Желязков.

Това е едно от лекарствата, които са показали до момента най-висока ефективност по отношение на коронавируса.

„Изключително трудно за доставяне лекарство е, защото в световен мащаб има огромно търсене и доставките са доста ограничени. От друга страна е много скъпо – един флакон е между 400 и 500 долара, в зависимост от доставчика. Правим ежеседмична заявка чрез РЗИ, които доставят флаконите за пациентите в тежко състояние. Не е достатъчно количеството и изключително трудно се преценява на кого да се даде. Това е деликатната ситуация в момента, пред която са изправени колегите, не само при нас, навсякъде – да прецениш на кого да дадеш. Това е най-тежкият избор. Това са тежките пациенти, за които даваме всичко налично като консуматив и грижи, за да се преборим за всеки живот“, сподели д-р Желязков.  

Здравният министър Костадин Ангелов съобщи по-рано, че днес пристигат 1 700 флакона „Ремдесивир”, част от договорената доставка за България за ноември. През следващата седмица се очакват още над 4 300  флакона.

По думите на д-р Желязков, лечението с кръвна плазма е много добър вариант, но за тази цел трябва да се осигурят донори. Плазмата се извлича само в специализирания център в София и се транспортира до съответната болница. В Добрич е използвана за двама-трима пациенти и са постигнати доста добри резултати след преливането й.  

Азакс е стандартният антибиотик, с който пациентите започват лечението си, но по разбираеми причини и той започва да липсва в аптечната мрежа.

c