Водещи новини - дясно Здраве Образование Общество

МОН: Онлайн обучение за всички ученици, при влошаване на обстановката

Таня Михайлова: Един онлайн час трябва да е по-кратък от класическия.

Образователното министерство обмисля локално преминаване към дистанционно обучение на всички ученици при влошаване на епидемичната обстановка страната.

“Даваме възможност да се взима решение, което е обусловено от ситуацията в съответната община или област, както и от конкретната ситуация в даденото училище. За щастие има и учебни заведения, където не са регистрирани случаи на коронавирус“, каза пред Би Ти Ви зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

По думите ѝ е много важно малките ученици от начален етап да бъдат присъствено в класната стая.

„Локалният принцип е много по-верният в случая, защото имаш пряк поглед върху ситуацията – какъв е броят на отсъстващите ученици, на отсъстващите учители, на карантинираните ученици и учители или паралелки“, обясни Михайлова.

Според нея е важно да се има предвид и преобладаващото мнение на родителите и то се знае предварително от самите директори. Михайлова даде пример с училище в Търговище, където са подадени над 200 молби от родители за преминаване към дистанционна форма на обучение.

На въпрос колко трябва да е дълъг един онлайн час, зам.-просветният министър каза, че той трябва да е по-кратък от класическия. в момента часовете при по-големите ученици са по 45 минути, а при онлайн обучението един редовен час трябва да е до 40 минути. Часовете може да са и 30 минути, в зависимост от гимназиалния или прогимназиалния етап. Един витруален час за най-малките трябва да е до 20 минути, заяви Михайлова.

„Трябва да се спазва тази хигиена, която е задължителна от гледна точка на здравословните и безопасни условия.”

Към днешна дата 623 са учениците, регистрирани с коронавирус. Карантинирани са близо 13 000 ученици и 117 паралелки. 859 са учителите с доказана коронавирусна инфекция.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *