Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Паметник увековечи в Шабла драматичните събития от 1900 година

Паметник на бунта през 1900 година бе открит на 1 ноември в Шабла. Началото поставиха изпълненията на Градски духов оркестър под диригентството на Панко Добрев. Церемонията започна с химните на България, Европейския съюз и Шабла.

Гости на събитието бяха областният управител Красимир Кирилов, кметове на общината и председатели на Общинския съвет през различни периоди на управление, общински съветници,  дарители, членове на Сдружение „Шабла 1900“, инициатор на построяването на монумента и авторът на паметника – скулпторът Христо Илиев.

Водещият на церемонията Димитър Ялнъзов припомни за драматичния период от историята на шабленския край – селските вълнения и бунта на селяните. През далечната 1900 година Десетото обикновено народно събрание гласува Закона за натуралния десятък. Потърпевши са всички – земеделци, малоимотни и чифликчии. Започва масово недоволство – събрания  и митинги, декларации се изпращат до Народното събрание. Последва митинг във Варна, разпръснат със сила и арести. Към шабленско тръгва войска. На 1 юни 1900 година на Грекова могила падат посечени много мъже. Нивата е подгизнала от кръвта на защитниците на насъщния. Убити, ранени, осакатени завинаги.

В обръщението си към присъстващите кметът Мариян Жечев каза, че идеята за построяване на паметник в Шабла на загиналите и участниците в селския бунт от 1 юни 1900 година е подкрепяна през годините. Той благодари на всички, дали своя принос в реализацията на паметника: на „Сдружение „Шабла 1900“ –  основният двигател на идеята, на дарителите, дали своята лепта, на скулптора Христо Илиев и неговия екип, на общинските ръководства и служители, на момчетата от общинско предприятие „БКСТРО“, реализирали вертикалната планировка и на всички. „След 120 години и в Шабла вече има паметник, събрал на едно място спомените  за събитията от бунтовната пролет на 1900 година и нашата почит към предците ни, участвали в тях. Нека ги пазим и предаваме на поколенията след нас. Вечна памет на героите от 1 юни 1900 година“ – завърши речта си кметът Мариян Жечев.

От Сдружение „Шабла 1900” пръв говори Илия Белберски. Последва го председателят на Сдружението, Живко Славов – и двамата потомци на участници в събитията преди 120 години. Те разказаха за идеята, довела до построяването на паметника, чието начало възниква преди 17 години. Първоначално е създаден Инициативен комитет, впоследствие регистриран като юридическо лице с нестопанска цел. За дарителската кампания, свързана с построяването на паметника, за това кои са организациите, юридическите и физическите лица, включили се в нея, за искрената  благодарност, отправена към тях, беше отделено специално място в словата им.

Всеки дарител получи благодарствен адрес, подписан от Общинския съвет в Шабла, кмета на Общината и Сдружение „Шабла1900“. Дарителите получиха и книгите: „Селските въстания и бунтът на добруджанските селяни при Дуранкулак 1900“ с автор Любен Бешков и „Духовният символ на община Шабла“ на Живко Славов.

Кметът на Общината Мариян Жечев и председателят на сдружението Живко Славов имаха честта да открият паметника. С едноминутно мълчание беше почетена паметта на участниците в бунта от 1900 година. Положени бяха венци и цветя.

С изпълнението на хор „Патриот“ под ръководството на Стойчо Захов завърши церемонията по откриването на паметника за бунта през 1900 година.

c