Здраве Образование Общество

Чрез игри деца от Добрич научиха повече за здравословния начин на живот

В СУ „Петко Рачов Славейков“ в Добрич приключиха дейностите по проект „Здраве, обич, сили = на деца щастливи“, финансиран от Община град Добрич по Програмата за финансиране на граждански инициативи в полза на местната общност. Проектът бе насочен към едни от значимите теми на нашето съвремие – промоция на здравословния начин на живот, превенция на агресията сред подрастващите, засилване на връзката дете – родител, а целите му – трайно подобряване на здравето и благополучието на децата, осигуряване на щастливо бъдеще чрез стимулиране на физическата активност, здравословното хранене и добронамереното общуване.

Дейностите се реализираха в три тематични обучително-игрови модула: Здраве, Обич, Сили, базирани на съвременната методика – учене чрез игра и забавление.

Ученици от втори клас се срещнаха с квалифицирания рехабилитатор Юлия Митева и под нейно ръководство разучиха лесноизпълними ежедневни упражнения с ластици, закупени със средства от проекта, с цел активиране на желанието на децата сами да ги провеждат и да разберат нуждата от ежедневното им изпълнение. Освен това, с помощта на презентация, изготвена от Митева, второкласниците получиха достатъчно практически знания за причината и вредата от гръбначни изкривявания при продължително седене в клас и у дома, неправилно носене на ученически раници и др.

Закупените по проекта стативи помогнаха на учениците от първи и трети клас да се справят със сюжетно-ролевите задачи, поставени от техните учители, а именно: ежедневието на децата в училище, в дома, на обществени места, предотвратяване на прояви на агресия, нетолерантност към различните, възпитаване в екипност, взаимопомощ и пр. В тази дейност „Обич“ бе организирана изложба от изработените рисунки.

В третия модул „Сили“, учениците от 3 а клас осъзнаха необходимостта от пълноценно и здравословно хранене с помощта на презентации и видеа, а заради пандемията от коронавирус трябваше самостоятелно вкъщи да си приготвят здравословна храна с продукти, закупени със средства от проекта. Децата записаха и предоставиха видео клипове с изпълнението си, в които се вижда, че са придобили умения за поддържането на правилна лична хигиена при боравенето с храна и са осъзнали, че приготвянето и сервирането на здравословна храна и напитки са дейности, които могат да носят не само вкусова наслада, но и естетическо преживяване.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *