Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Възстановяват понто-сарматските степи край селата Българево и Свети Никола в община Каварна

В района на нос Калиакра започна възстановяването на понто-сарматските степи по проект, финансиран от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/, след решение на Европейския съд, че България ще търпи сериозни финансови санкции заради унищожения хабитат на прелетните птици, съобщиха от общината в морския град.

Вече са извършени дейности по установяването на типичната за района растителност. Обособени са два терена, които са почистени и върху които тя е засята, съобщи експертът по ботаника ст.н.с. Мария Касичева. В работната среща участваха доц. Николай Недялков, както и пряко свързаните с реализацията на проекта от Община Каварна, сред които зам.-кметът по бюджет и финанси Митко Недев.

Проектът „Експериментално възстановителни процеси на приоритетен хабитат 62С0* “Понто-сарматски степи в района на Калиакра“, се реализира  в изпълнение на част от мерките, предложени от България, и е ключов фактор за успешното и пълно прилагане на Решението на Съда на Европейския съюз от 14.01.2016 година по дело, свързано с реализация на ветрогенераторните паркове в района на Калиакра.

Срокът за изпълнение на проекта е 36 месеца, а стойността му - 195 694 лева, от които 155 694 лева от ПУДООС и 40 000 лева собствени средства от общинския бюджет.

2080 хектара е общата площ на понто-сарматските степи на територията на Община Каварна, които са в рамките на защитена територия.

Основната цел на проекта е да се подобри природозащитното състояние на 423 хектара. Основните дейности до момента са съсредоточени в 23 хектара, намиращи се в землището на Българево и Свети Никола. В тях са създадени 14 моделни участъци. След  почистването им са засадени типични за района растения.

„Състоянието на увредените терени не беше никак добро. Те бяха разорани, унищожени, с натрупани отпадъци. След обследването набелязахме серия от дейности. С тяхната реализация прогнозирахме възстановяване на степите, каквито на континента има само в България и в Румъния. Ползвахме и европейски опит. Оказа се, че той не е особено богат. Работихме добре с колеги от Франция. Две пролети наблюдавахме моделните участъци и смятаме, че сме намерили правилния път“, коментира ст.н.с. Касичева.

Припомняме, че с решение на съда по дело на Европейската комисия срещу България, държавата е заплашена от строги финансови санкции за строителство върху понто-сарматските степи – главно ветрогенераторни паркове на територията на Община Каварна. „Проектът по възстановяването на степите ще докаже, включително и пред Европейския съд, че държавата се съобразява с европейското законодателство и го изпълнява“, коментират от общината.

c