Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

COVID-19 ваксината е неефективна при хора с алкохолна зависимост

Учени призовават за въздържане от консумация на алкохол по време на периода на ваксинация.

"Поставянето на COVID-19 ваксина ще бъде неефективно и при хора с имунодефицит." Това заяви д-р Анатолий Алтщайн - лекар по вирусология.

Той обясни, че причината е свързана със затруднението на организма да произвежда антитела.

“Хората се различават по способността си да произвеждат антитела, но е доста трудно да бъдат категорично и ясно разграничени в отделни групи. Това не зависи от здравословното състояние, а от характеристиките на организма, за които науката твърде малко знае”, споделя Алтщайн.

В същото време лекарят изрази съмнения относно твърденията, че възрастните хора трудно произвеждат антителата, както и хората в стрес, приемащите противовъзпалителни лекарства и злоупотребяващите с алкохол.

За проблемите с производството на антитела говори и директорът на Националния изследователски център по епидемиология и микробиология „Гамалея“ Александър Гинцбург. Той призова хората да се въздържат от алкохол по време на периода на ваксинация, тъй като алкохолът влияе отрицателно върху ефективността на ваксината, а също така отбеляза, че имунната система при по-възрастните хора не реагира толкова активно на ваксината.

източник: БГНЕС

c