Здраве

РЗИ-Добрич: 850 милиони души всеки ден гладуват

Световният ден на прехраната се отбелязва по решение на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) в деня на създаването ѝ – 16 октомври 1945 г., съобщават от Регионалната здравна инспекция в Добрич /РЗИ/.  Чества се в над 150 страни, като България се включва през 2006 г. За първи път официално е обявено, че една от най-важните задачи е изкореняването на глада по света и създаването на условия за устойчиво земеделие, което би могло да изхрани населението в световен мащаб.

Всеки ден по света 850 милиона души не могат да си осигурят храната, необходима за добро здраве и растеж. Според FAO лошата храна също е причина за смърт сред младите хора в развиващите се страни.

Световният ден на храните напомня за милионите, които страдат от недохранване и призовава международната общност към по-голяма осведоменост и по-голям ангажимент към борбата с глада.

Всички знаем, че храната е един от основните фактори за нормалното физическо и психическо развитие на човека. Затова обаче тя трябва да бъде в достатъчно количество, безопасна и с доказано качество. Тя трябва да задоволява нуждите на организма от енергия, да осигурява добро здраве и да предпазва от болести. Приемът на белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерали трябва да е съобразен с физиологичните нужди на организма.

От РЗИ препоръчват спазването на няколко прости правила, за да бъдем по-дълго здрави и да водим по-качествен начин на живот:

•          Консумиране на разнообразни храни – на малки порции, но на често;

•          Ежедневно приемане на:

   – разноцветни плодове (по възможност в пресен вид),

   – разноцветни  зеленчуци (по възможност в пресен вид),

   – пълнозърнести храни,

   – протеини (в т. ч. нетлъсти меса и пилешко, риба и морски дарове, ядки),

   – млечни продукти (прясно и кисело мляко, сирене),

   – мазнини (основно зехтин, масло, авокадо, ядки).

•          Ограничаване на захарните изделия и тези, богати на натрий;

•          Прием на вода, пресни плодови и зеленчукови соков, и по-малко други напитки; като газирани, „натурални сокове”, разтворими плодови напитки и пр.;

•          Ограничаване употребата на кафе и алкохол;

•          Извършване на физическа дейност и контролиране на телесното тегло.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *