Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Над 1 милион лева просрочени глоби събраха от НАП-Добрич

1 197 280 лева от неплатени глоби към различни институции събра НАП Добрич от началото на 2020 година. Това са глоби на лица, пропуснали  да платят   задълженията си към  органите на съдебната власт, КАТ, общини и др., информираха от ТД на Приходната агенция във Варна.

Най-много - 673 хиляди лева, са събрали добричките данъчни за Министерството на околната среда и водите. Над 199 хил. лева са събраните просрочени глоби на КАТ и др. органи на МВР. 47 593 лева са събрани до края на месец септември от неплатени такси, глоби и разноски по дела, които не са внесени в законния срок по сметките на органите на съдебната власт.

От НАП Добрич препоръчват на фирмите или физическите лица периодично да проверяват онлайн за задължения, дължими към НАП и предадени от други институции, както и за образувано изпълнително дело. Това става с безплатния персонален идентификационен код (ПИК) и с електронен подпис (КЕП) в Портала за е-услуги на НАП. При временни затруднения за плащането на просрочени задължения  да потърсят своевременно контакт с публичните изпълнители от местния офис на Агенцията, за да бъде намерен начин за тяхното разсрочено плащане. 94 фирми от региона до момента са поискали и получили от НАП Добрич разрешение за неотложни плащания. Разрешенията за неотложни плащания позволява на фирмите да ползват за дейността си част от постъпващите по запорираната сметка суми, а останалата част да отиват за погасяване на просрочените данъчни и осигурителни задължения към бюджета. По  този начин  от началото на 2020 година добричките данъчни са събрали задължения   в размер на 3 457 224 лв., като са избегнали налагането на крайни мерки – продажба на движимо и недвижимо имущество на фирмите.

  От НАП Добрич напомнят, че невнасянето на просрочени задължения води до стартиране на процедура за принудително събиране на дълговете. Една от крайните мерки за събиране на просрочени задължения е обявяване на публична продан на движимо и недвижимо имущество на длъжника. От началото на годината добричките данъчни са провели 103 такива търга, като постъпленията от продадените вещи и имоти в хазната са близо 175 хил. лева.

c