Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Стефан Николов от Генерал Тошево пренесе духа на родната земя в своя винобар в Испания

Един добруджанец пренесе ароматите на кухнята и вината на родната си земя в Испания и вгради българската душевност в менюто на винобар „Работилницата“ /El Taller/ в Умберте, квартал на Севиля.

Екзистенциално пътуване, отвежда Стефан Николов от Генерал Тошево през цялата балканска география до Умбрете, квартал на Севиля в Испания, където създава своя винобар „Работилницата“ /El Taller/ - различно кътче, което трябва да знаете. Това разкрива Ченчо Кубилес – известният испански блогър, който разкрива своите гастрономически преживявания. В блога си за най-препоръчителните места за хапване или посещение на тапас в град Севиля и нейната провинция, той разказа за заведението на българина.

„Vinobar El Taller” e различно изживяване, при което можете да се насладите на уникални вина в уютна атмосфера със специална душа.“ Ето как е представено това местенце, което изумява както със своите вина, така и тапасите си. Негов създател е Стефан Николов, българин от граничната с Румъния община Генерал Тошево. Така го представя в блога си Ченчо Кубилес.

Но как българин управлява винен бизнес, чрез своя винобар в Умбрете?

Повече от десет години Стефан трупа опит в луксозни заведения в родината си. Работи в 5-звездни ресторанти, като хотел Добруджа и „Ривиера Бийч“ на Черно море, както и в уелнес и спа хотел „Ястребец“ , бутиков хотел в най-високата на Балканите планина, Рила.

След време, страста му към виното, го отвежда в Bibendum, компания в София, която се занимава с дистрибуцията на най-добрите вина в света, която го специализира и го отвежда до известни винарни в Аржентина, Италия, Чили, Нова Зеландия, Франция, дори в престижни испански винарни като Marqués de Murrieta и Codorniu.

В Bibendum работи повече от 8 години и това става отправна точка за неговото навлизане в тайните на най-уникалните вина. Когато бившата му съпруга печели работа в Испания, за да работи като компютърен специалист, Стефан я последвал! В стремежа си да стане дистрибутор на вина, купува достатъчно количество, за да ги разпространява в ресторантите на Севиля, но тъй като все още не владее добре испански език, това го кара да се откаже от опита си и решава да създаде нов бизнес  - малък бар за вино в Умбрете, който нарекъл "El Taller". Използвал палети за мебели, заложил на концепцията за рециклиране и опазване на природните ресурси, което напълно отговаряло на личността на българина.

Открит преди година и половина “Работилницата“ е малко пространство, което се откроява със своята любопитна украса. Няколко високи рециклирани маси от дърво и меко осветление. Малкото барче представя пъстра селекция от бутилки, които показват вкуса на домакините и грижата за виното. Барът е украсен с хиляди различни рециклирани предмети - колела за велосипеди с тапи на спиците, стени, изрисувани с фрази от клиенти, дървени кутии с вина, мед, български сосове. При влизане имате чувството, че сте в един от онези стари магазини, където всичко е продадено. Тясно стълбище ще ви отведе до първия етаж, където има тераса с две маси, в случай че искате да избягате от шума от детската площадка. Навън има малка тераса с ниски маси, идеална, ако посещавате заведението с деца,

Тапасът на Стефан започва с „Princesa Santa Sofía“,  (познатата в България Принцеса), тост с 4 сирена, свинско кайма, сос за бургери, сладко-кисела краставица и подправки за 4,00 €, тост от черен дроб на треска, лимон и лук на същата цена, а "Хляб за пица" със сос лютеница, 4 топени сирена, пушен салам и риган струва 4,50 евро, хамбургер "El Taller", сос Лютеница, майонеза, мед и горчица със смес от салати е на цена от 3,00 евро и още много интересни ястия от местната кухня. За десерт можете да опитате най-доброто кисело мляко в света, поднесено с мед и орехови ядки. 400-грамовата кутия българско кисело мляко е на цена 1,50 евро, която можете да си вземете за вкъщи.

Онова, с което заведението се отличава, е в разнообразието и оригиналността на своите вина. Международни вина от Италия, България, Аржентина, Франция, Нова Зеландия, Гърция, САЩ. Предлагат се и много вина от Испания.

За посетителите на заведението интерес е любопитната българската кухня, като представител на гастрономията на Балканите, в която има следи от турска, гръцка, италианска и унгарска кухня. Тя изненадва с изобилие и разнообразие от пресни продукти, кисели млека, сирена ... както и вина. Стефан внася тази „специална душа“ в менюто си с нотки на кухнята и вината на своята земя, но преди всичко той е домакин, който проявява съчувствие и желание да угоди на клиентите си. Може да се каже, че той е истински отдаден на вината си. 

c