Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Новият арест в Добрич трябва да бъде готов през февруари догодина

Строежът на новия арест в Добрич е започнал на 14 февруари 2020 година, а срокът за изпълнение на договора е 350 календарни дни, съобщиха след запитване на Про Нюз Добрич от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. Повод за въпросите на медията стана излъчен по БНТ репортаж за лоши и неотговарящи на европейските изисквания условия в сегашния следствен арест в Добрич. За това сигнализира Нуржихан Мехмед, майка на 23-годишен мъж, който от два месеца е задържан там по обвинение в предумишлено убийство. Тя твърди, че синът й е бил нахапан от дървеници в килията.

„Арестът в Добрич е разкрит през 1987 година. Намира в сградата на ОД на МВР на ул. „Максим Горки” № 12, ет. 5 и е с разгъната застроена площ от 199.68 кв. м.

Капацитетът му е 13 спални помещения с 32 броя легла. В спалните помещения няма изградени санитарни възли, ползва се общ санитарен възел.

Наличната материално-техническа база е изградена преди повече от 30 години и не може да бъде обновена или преустроена, предвид конструктивното изпълнение на сградата, в която се помещава арестът“, се казва в отговора до Про Нюз Добрич от Министерството на правосъдието.

С цел нормалното му функциониране са предприети мерки за преместването му в нова сграда, изградена съгласно европейските изисквания за третиране на задържани лица.

Сградата се намира в Добрич, на ул. Калиакра № 54, и е проектирана за арест и пробационна служба. Строителната площадка е открита на 14.02.2020 година. Срокът за изпълнение на договора е 350 календарни дни.

Квадратурата на всяко спално помещение е съобразена с необходимите от 4 до 6 квадратни метра на лице, оборудвано с легла, шкафчета за лични вещи на задържаните, санитарен възел /тоалетна, мивка/, маса и столове.

Към ареста е предвидено да се изградят още помещение за разливане на храната, баня с прилежаща съблекалня, помещения за свиждане и срещи с адвокат, помещение за провеждане на процесуално-следствени действия, медицински кабинет с манипулационна, място за престой на открито на задържаните лица, самостоятелна отоплителна инсталация и вентилация на всички помещения.

изображението е илюстративно

c