Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Днес миряните почитат един от 12-те апостоли, вижте именниците

На 11 октомври Православната църква е отредила почит към Св. апостол Филип - един от дванадесетте апостоли, следвали стъпките на Спасителя по време на земните му дни. Днес се почитат и Св. мъченици Зинаида и Филонида, Св. преподобни Теофан Изповедник (епископ Никейски - Начертаний, съставител на канони). Възпоменава се чудото от иконата на Господа Иисуса Христа († ок. 765). Възпоменание на VII Вселенски събор, в Никея († 787 г.)

Днес имен ден празнуват Филип, Филипа, Фико, Фильо, Филко, Филчо, Фичо, Фила, Фика, Филипина, Филипка, Филка, Фитьо, Пина. Носещите тези имена празнуват и на 14 ноември, когато църквата отново почита Св. ап. Филип.

Филип произхожда от семейство на рибари, от Витсаида - градът, от който са и апостолите Петър и Андрей. От юношеските си години Филип бил даден да се обучава в книжната мъдрост. Той усърдно четял и изучавал Свещеното писание и пророчествата за въжделения Месия. След разпъването на Христос, Св. апостол Филип тръгва да проповядва в Галилея (Гърция), Аравия (Етиопия). Вършел множество чудеса в името Божие, сред които и възкресяването на мъртвец в Иерапол. Придружавали го сестра му Мариамна и апостол Вартоломей. Земният му път завършва мъченически в Иерапол, където бива разпнат на кръст с глава надолу, докато насъбрано множество хора са хвърляли камъни по него.

c