Водещи новини Общество

Министър Десислава Танева откри в Албена форум за прилагане на подхода ЛИДЕР

10% от бюджета на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) в новия програмен период ще бъдат отделени за прилагането на подхода ЛИДЕР.

Това заяви министърът на земеделието Десислава Танева при официалното откриване на Международна конференция по подхода „Водено от общностите местно развитие“ (ВОМР) от България и Европа, която се провежда в курортен комплекс Албена.

Решението за това е взето вследствие на изготвения SWOT анализ за селските райони, част от подготовката на Стратегическия план на страната ни за новата ОСП. В България това е вторият програмен период, в който се прилага подходът ЛИДЕР. Разширихме значително териториалния обхват на прилагането му, като удвоихме броя на Местните инициативни групи и обхванахме по-голям брой от населението.

В периода 2007 – 2013 г. в страната ни са функционирали 35 Местни инициативни групи, които включваха 57 общини и са обхванати около 25% от територията на страната с население, малко над 800 хил. души. Договорени и изпълнени бяха над 1300 проекта за инвестиции в малките местни общности.

В настоящия програмен период вече има 64 МИГ, като територията на прилагане на подхода ЛИДЕР представлява около 50% от територията на страната. В местните групи са включени 117 общини и население над 1,6 млн. души. До края на програмния период се очаква да бъдат изпълнени около 2500 проекта, които да подобрят условията на живот в малките населени места.

Страната ни ще продължи да разширява този подход, защото той дава най-добрата връзка между местните общности. Управлението на проектите е от Местните инициативни групи и това помага по-ефективно да бъдат насочени средствата към селските райони, посочи министър Танева.

Тя изтъкна важността на средствата по подхода, които да удовлетворяват належащите нужди на местните общности. Призова румънския си колега Адриан-Нечита Орос двете страни да обединят усилия на финала за дебата на новата ОСП. „Двете страни имаме сходни интереси и трябва да ги защитим. По този начин ще намерим и нови съмишленици, за да направим новата ОСП по-добра за нашите земеделски производители и местни общности“, каза още министър Танева.

По време на конференцията с видео обръщение се включи и Адриан-Нечита Орос, министър на земеделието и развитието на селските райони на Румъния.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *