Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

БАН: Готов прототип на БГ ковид-ваксина ще има до края на 2020-а

До Нова година ще е готов прототипът на ваксината, след това сме готови за клинични изпитания. В момента вирусът е по-силно заразен, но по-малко смъртоносен. Това заяви пред БНТ доц. Пенка Петрова - директор на Лабораторията по експериментална имунология към БАН.

Според нея, цената на българската ваксина ще зависи от производствените мощности и от това доколко държавата ще се ангажира с нейното производство.

Българските учени непрекъснато работят по разработването на ваксина срещу новия коронавирус.

"Науката трябва да се подпомага регулярно, защото при поява на нова пандемия ние ще можем да реагираме адекватно", заяви доц. Петрова.

По думите на директора на Лабораторията по ЕИ, в България се разработва протеинова ваксина, като учените от БАН са се съсредоточили върху генома, а ваксината "би трябвало да действа срещу всички щамове".

В момента продължава паралелното тестване на руската и ваксината на "Астра Зенека". "Резултатите и за двете са много обнадеждаващи", обяви доц. Петрова.

доц. Пенка Петрова / кадър - БНТ

Ръст на заразените в страната

Повишението на случаите на заразени с коронавирус у нас през последните се дължи на отхлабените мерки, на това, че децата тръгнаха на училище. Вирусът в момента мутира с по-ниска честота, отколкото се разпространява. Можем да направим извод, че той е по-силно заразен, но по-малко смъртоносен, заяви доц. Петрова.

"В момента България е в оранжевата зона на Европа и няма защо да сме обезпокоени". Данните са за нивата от месец юли.

Учените продължават да изследват геномите на вируса, като е установено, че при 12 000 различни се наблюдават около 1200 мутации. Всеки десети вирус е мутирал, но тенденцията е да се върви към по-малко смъртоносни щамове. В Европа и в България преобладават едни и същи щамове, уточни доц. Петрова.

Тя препоръча: С цел превенция е препоръчително да се промени хранителният ни режим. Установено е, че при недостиг на селен в организма има по-голям риск от фатален изход на заболяването. В България обаче няма тежки селенови дефицити, тъй като селенът се среща в традиционни за българите храни, каквито са зърнените - пшеница, овес, ръж. Силно препоръчителни са ядки като бразилския орех, както и морските продукти. Нужни за организма ни са и антиоксидантите, затова е необходимо да приемаме достатъчно витамин C и витамин D.

Ако един на 10 човека е прекарал коронавирус, това значи, че той има антитела. Трябва непременно да се следи нивото на антитела, за да се знае как може да се противодейства, смята доц. Петрова.

Учените са достигнали до заключението, че част от лекарствата, които хората със съпътстващи заболявания приемат непрекъснато, всъщност провокират коронавируса. Затова тези хора са толкова рискова група, обясни доц. Петрова.

c