Водещи новини - дясно Общество Шабла

Просветното министерство си върна лагера в Шабла от сина на Гриша Ганчев

Контролираната от сина на Гриша Ганчев – Данаил, фирма “Литекс пропърти” загуби окончателно дело за собствеността върху земята на ученическия лагер в Шабла, предаде в. “Сега”.

“Литекс пропърти” се сдоби с 10 декара в местността “Шабленски пясъци” след заменка от 2005 г., но сега губи земята. Оказа се, че към момента на извършване на заменката имотът изобщо не е бил собственост на Националното управление по горите, а на Министерство на образованието и науката и управлението не е имало право да го заменя. Това става ясно от определение на Върховния касационен съд, с което съдът не е допуснал жалбата на “Литекс пропърти” срещу решението на долната инстанция в полза на просветното министерство. С това приключва продължила няколко години съдебна сага за защита на имота. Документите по делото онагледяват поредица от интересни прехвърлителни сделки с имота. Теренът от 10 декара е станал собственост на частното дружество “Джитрейд” ЕООД на 3 юни 2005 г. в резултат от сключена заменка с управлението по горите. Месец по-късно – на 18 юли, “Джитрейд” е продал имота на друга фирма – “Лийдър”.

През 2010 г. въпросната “Лийдър” е внесла имота в Шабла като непарична вноска в капитала на “Литекс пропърти”. Впоследствие се оказва, че този имот изобщо не е бил част от горския фонд. Броени месеци преди да бъде заменен имотът правителството е взело решение да го прехвърли в учредяващото се ново държавно дружество “Ученически отдих и спорт” под шапката на просветното министерство. “Ученически отдих и спорт” е учредено на 24 януари 2005 година, а лагерът в Шабла с 38 бунгала и четири други постройке е включен в капитала му.

В това решение на кабинета лагерът е посочен с по-малка квадратура и това е един от аргументите “Литекс Пропърти” да продължава да претендира за имота. В хода на съдебното дело Добричкият окръжен съд установява, че още преди 1990 г. имотът е трайно ограден с телена ограда, обхваща територия от 10,373 дка и в този вид е нанесен в първия кадастрален план на района, одобрен през 2002 г.

Съдът установява, че бунгалата са застроени на територията на целия имот, включително по границите му, и приема, че волята на Министерския съвет през 2004 г. е била да внесе в капитала на дружеството целия лагер, а не обособена част от него с площ от 5 дка. Тъй като разпореждането от страна на държавата в полза на МОН е отпреди заменката, договорът за замяна и последвалитее сделки нямат вещнопрехвърлително действие, решава съдът.

Източник: “24 часа”

Харесайте Facebook страницата ни ТУК