Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Таня Михайлова в Каварна: Важно е да запазим присъственото обучение

„Пред нас стои въпроса да запазим присъственото обучение, защото всички учители, колеги, родители и ученици искат да присъстват в класната стая, т.е. всички други възможности са алтернатива“. Това заяви заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова пред представители на учебните заведения от общината в залата на общинската администрация. На срещата присъстваха кметът на Каварна Елена Балтаджиева, народният представител Даниела Димитрова, председателят на Общинския съвет Йордан Стоянов.

Таня Михайлова отговори на всички зададени й въпроси и подчерта, че от изключително значение са заниманията в детските градини, тъй като първо там се създава отношение към процеса на образованието. Тя акцентира и върху работата, свързана с кариерното ориентиране на младите хора. Според нея има дефицити на основни умения в завършващите професионално образование, което провокира недоверие у работодателите и е необходима широкоспектърна подготовка в началото на обучението и след това тясна специализация, непосредствено преди завършването и търсенето на работа.

В срещите на зам.-министъра бяха обсъдени основните трудности, които срещат училищата и детските градини от общината и възможностите за тяхното преодоляване.

Заместник-министър Михайлова посети ОУ „Йордан Йовков“, ПЗГ „Кл. Арк. Тимирязев“ и Детска градина „Калиакра“ – с. Българево. В разговорите с директорите и педагогическия персонал бяха дискутирани състоянието на сградния фонд и осигуряването на учебния процес, както и възможностите за привличане на допълнително финансиране за ремонти, реконструкции, оборудване и др. за подобряването на условията в образователната система на местно ниво.

Освен нашата отговорност по отношение на недопускане на разпространението на вируса и осигуряването на максимално безопасна среда в училище, за нас вече на дневен ред са въпросите, които са свързани с образователния процес, съобщи зам.-министър Михайлова, и че много важна наша отговорност сега е да не допуснем увеличаване на заболеваемостта в училищата. Не се обмисля вариант за затваряне на училища, ще се работи при стриктно спазване на мерките и предписанията на регионалните здравни инспекции. Към момента училищата са една среда, в която този процес се контролира, но зависи от нашата отговорност.

В програмата бе включено и посещение на изложба по повод 80 години от възвръщането на Южна Добруджа и Освобождението на Каварна в Исторически музей-Каварна.

Харесайте Facebook страницата ни ТУК

c