Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Кр. Вълчев: Екскурзиите да са в края на учебната година

Екскурзиите за учениците вече са ограничени до една седмица и препоръчваме на училищата да ги организират в края на учебната година. Общият режим за екскурзиите е много по-строг, отколкото този в училище.

При тази пандемична ситуация е по-голяма вероятността през пролетта на следващата година ситуацията да е по-добра, но нямаме основание да забраним към момента екскурзиите за учениците. Така министърът на образованието и науката Красимир Вълчев коментира пред журналисти позицията на просветното министерство.

Не препоръчвам на училищата да тръгнат на екскурзии в началото на учебната година, но ако се ходи на екскурзия, трябва да се спазват всички мерки. Учениците и учителите трябва да са с маски - в автобусите, на закритите места. Общият режим за екскурзиите е много по-строг, отколкото този в училище, обясни министър Вълчев, цитиран от БТА. 

Той отново подчерта, че 90 % от училищното време, учениците прекарват в класните стаи. "Там те могат да не носят маски, което е по-либерален режим от общия. В последните години забелязахме, че някои училища ходят по 3-4-5 седмици на екскурзии, което е една шеста - една седма от учебното време. Ограничихме екскурзиите до една седмица и в наредбата за учебния план е записано, че екскурзиите за първи-трети клас може да се правят през т.нар. седмица за творчески дейности, която е в края на годината - между 1 и 7-8 юни", съобщи министър Вълчев.

Той уточни, че училищата имат избор и да решат тази една седмица да бъде използвана и по друго време, и коментира, че по този начин няма да има загуба на учебно време заради ходенето на екскурзии.

"Преди (пандемията - бел. ред.), като съберем 10 дни по решение на родителя, две седмици в грипни ваканции - стават четири седмици, още четири седмици в екскурзии - стават осем седмици, и като сложим няколко дъждовни дни - стигахме до това една четвърт от учебното време да не учат децата", припомни просветният министър.

За пореден път министър Вълчев разясни, че през настоящата учебна година тази загуба на учебно време такава загуба на време няма да има, тъй като "няма да имаме грипни ваканции, а учениците ще учат тогава в електронна среда".

Министър Красимир Вълчев коментира темата за ученическите екскурзии по време на провеждащият се форум на КНСБ - за социалния диалог и колективното трудово договаряне в предучилищното и училищното образование.

c