Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

150 бедни граждани на Добрич ще получават топъл обяд за месец

От днес – 1 октомври, започна предоставянето на топъл обяд у дома, съобщават от Общината. Дейностите са в изпълнение на договор, сключен с Агенция за социално подпомагане във връзка с проект „Целево подпомагане с топъл обяд в Община град Добрич“, финансиран по програма „Целево подпомагане с топъл обяд до дома в условията на извънредна ситуация - 2020“.

Стойността на договора е в размер на 9 570 лв. Дейностите по проекта включват осигуряване до дома на потребителите на храна за обяд – супа, основно ястие, хляб и поне веднъж седмично десерт, както и оказване на съпътстваща подкрепа като закупуване на хранителни продукти или продукти от първа необходимост със средства на лицата или с други средства, различни от тези по договора. По проекта се подпомагат 150 представители на целевите групи за периода от 1 до 31 октомври. Те ще получават храната си до адрес при спазване на всички противоепидемични мерки.

Целевите групи по проекта са:

• Лица с ниски доходи, под линията на бедност, определена за страната, за времето в което са поставени под задължителна карантина;

• Уязвими лица, в това число и възрастни над 65 г., без доходи или с доход под линията на бедност, определена за страната, които живеят сами и нямат близки, които да се грижат за тях и в условията на извънредното положение, обявено за страната не са в състояние да си осигурят прехраната;

• Лица, които поради възрастта си, заради трайно увреждане или в резултат от заболяване не могат да се самообслужват и не могат да осигурят сами или с помощта на близките си своите ежедневни потребности от храна.

Проектът цели да подпомогне уязвими лица от целевите групи в период на обявената извънредна епидемична обстановка на територията на Република България в условията на световна пандемия. С цел опазване на рисковите групи и спазване на противоепидемичните мерки ще се предоставя топъл обяд и съпътстваща подкрепа. Осигуряването на съдействие при пазаруване на най-необходимото – лекарства и хранителни продукти, в ежедневието на целевите групи ще допринесе за изпълнение на заложените в страната  противоепидемични мерки, ще се ограничи потока на хора и ще се подпомогнат и осигурят най-нуждаещите се.

c