Здраве Общество

Нов водещ в брифингите на НОЩ, ген. Мутафчийски – само по спешност

Възстановяването на брифингите на на Националния оперативен щаб /НОЩ/ започва през тази седмица, периодично – всеки четвъртък, в Министерство на здравеопазването. За разлика от познатия до момента формат – с основен говорител ген.-майор Венцислав Мутафчийски, настоящите ще бъдат водени от Костадин Ангелов – министър на здравеопазването. Шефът на Щаба – ген. Венцислав Мутафчийски ще води брифинг, само в случаите когато това се налага, обяви пред bTV здравният министър.

По думите му, ситуацията с коронавируса в България е под контрол и няма здравна криза – от всички от 29 страни в ЕС, България е на 26-о място.

Министърът обясни, че страната ни се е намирала на незавидното второ място по заболяваемост, но “в момента ситуацията е контролирана и хората могат да бъдат спокойни”.

За последните два месеца броят на болните в лечебните заведения не е променян – около 750, а около 45 са в интензивните отделения. “Не е проблем увеличението на случаите през последните две седмици”, увери Костадин Ангелов.

“Няма притеснение за ситуацията в българските училища, няма планове за затварянето им през октомври”, отново подчерта министърът.

Той е категоричен, че няма да се наложи въвеждане на КПП-та. На този етап и остават само основните мерки – носенето на маски на закрито и трите ДДД.

“Мерките ще останат такива до момента, в който не се налага промяна”, категоричен бе Костадин Ангелов.

Той коментира и глобите някои от политици и политически партии – за БСП за България, Цветан Цветанов и премиера Бойко Борисов. Санкцията за тях ще бъде между 2000 и 5000 лв. – заради неспазване на въведеното изискване и не са носили маски на организирани от тях събития.

“Щом организират такъв тип събития, трябва да мислят адекватно и да спазват наложените мерки”, категоричен бе министър Ангелов.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *