Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Депутатът от Добрич Красимир Янков напуска ПГ на БСП и партията (+видео)

Шестима депутати от БСП напускат парламентарната група и партията. Това обяви на брифинг в Народното събрание депутатът от Добрич Красимир Янков.

Освен него, групата напускат още Валери Жаблянов. Другите са Лало Кирилов, Димитър Стоянов, Николай Иванов, Георги Андреев. Те стават независими депутати.

Петимата ще прекратят членството си в БСП. В партията остава само Валери Жаблянов.

"Пътищата се събират и разделят, така е в живота. След съботно-неделното заседание на 50-ия юбилеен конгрес БСП доби един изцяло моделиран от Нинова вид. Те наричат това модернизация. За нас това е пълно подчинение на БСП на едноличното управление, което е подсигурено и от новия състав на Националния съвет. Привидно това е обновен орган поради липса на знакови лица в партията. Но как да наречем обновяване нещо което не се раздели с част от старите лица, заради които БСП вече не се възприема като социална партия. Висшия орган се конструира от два лични антуража – на Нинова и на Кирил Добрев. Това че, Нинова не желае Национален съвет, избран от партията, а такъв, чието мнозинство да е селектирано от нея, има ясно доказателство в трите последни пленума, селектирани по нейна команда. С това завърши един неуспешен мандат на Нинова, с който партията намаля с 30%.

Трите поредни изборни загуби и апотеоза в деня на конгреса и началото на втория й мандат, в който на проведените частични избори в 19 общини, БСП разгромно загуби срещу ГЕРБ са обективна оценка за доверието  на обществото за БСП. Тя раздроби БСП с обвинения за близост до ГЕРБ на всички нейни критици. Месеци наред ангажираха партията да разглежда Визия за БГ а тя никога не намери приложение. Това заедно с постоянни скандали трябваше да ѝ изгради образ на последователно работеща за партията. Обслужваше се медийно с цяла собствена телевизия.

Компрометираните избори за лидер прави избора ни в тази среда неприемливо. След нас ще останат неполучения финансов отчет за състоянието на партията и много наложени решения.

Всичко до тук налага като логично оттеглянето ни от ПГ и прекратяване на членството ни в БСП. Ще завършим мандата си като нечленуващи в група. Оставаме социалисти. Опитът ни ще бъде принос за отстояване на социална политика", каза Красимир Янков.

Припомняме, че Красимир Янков и Валери Жаблянов бяха конкуренти на Корнелия Нинова за лидерския пост, но взеха съответно 1118 и 759 гласа. А след гласуването, проведено сред делегатите на 50- ия конгрес на партията, и двамата не влязоха в Националния съвет. След тайния вот в събота през нощта от Националния съвет на БСП отпаднаха Сергей Станишев, Георги Пирински, Димитър Дъбов, но и депутатите Красимир Янков и Валери Жаблянов, които бяха нейни конкуренти за лидерския пост.

https://www.facebook.com/krasimiryankov.bg/videos/805138053630038

c