Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Ученици от Добрич изучават историята и културата на Добруджа по предмет „Ние и светът“

Младежите от иновативната Частно профилирана гимназия по туризъм и предприемачество „Райко Цончев” са единствените в област Добрич, които имат уникалната възможност да изучават в първия семестър на 9 клас историята и културата на Добрич и Добруджа. Одобреният от Министерството на образованието и науката предмет е „Ние и светът“.

Акцент в заниманията през първия срок е осъзнаването на националната и родова идентичност, а през втория се набляга на принципите на междукултурното общуване. Според културолога Надежда Иванова – преподавател по иновативния предмет „Ние и светът – национална идентичност”: „няма как да има качествена рефлексия, без да се започне с най-малката общност – рода и родния край“. Създаването на генеалогия (изследване на родовата история), детайлното запознаване с културно-историческото наследство на Добруджа и изследването на народопсихологията на българина са само част от целите на образователното взаимодействие.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Заниманията са организирани около четири тематични кръга: Род, родословие, Родина; Паметта на светлите личности; Добруджа като фолклорна и етнографска област и Добруджа – люлка на европейската цивилизация. Обучението е проектобазирано и при приключването на всеки тематичен кръг учениците представят свои изследователски проекти. Чрез тях се развива концептуалното мислене и се формира културен модел за подражание посредством съпреживяване биографиите на видни личности.

c