Бизнес Общество Туризъм

Световен ден на туризма: МТ благодари на българите, избрали да почиват у нас

От 1980 г., след решение на Световната организация по туризъм на ООН, датата 27 септември се отбелязва като Световен ден на туризма.

Синьото е одобрено като цвят за Световния ден на туризма.

Туризмът е сред най-тежко засегнатите от всички сектори от COVID-19 пандемията. Нито една държава не остана незасегната от мерките, които правителствата наложително приеха за справяне с разпространение на заразата. Ограниченията за пътуване и шоковият спад на потребителското търсене доведоха до безпрецедентен срив в броя на международните туристически дейности, което от своя страна доведе до икономически загуби и загуба на стотици хиляди работни места.

В същото време, дестинациите, които най-много разчитат на туризма за работа и икономически растеж, трябваше да реагират светкавично за да откликнат на променените условия в регионален и глобален план.

Кризата в туризма поставя в риск редица инициативи за опазване на дивата природа и за защита на световното културно наследство. Внезапният спад в приходите от туризъм спря финансирането за опазване на биологичното разнообразие. С риск за препитание – във и около защитени зони, се очаква да се увеличат световната организация ООН очаква да се увеличат случаите на бракониерство и грабежи. 90% от местата, обявени за световно наследство, са затворени в резултат на пандемията. От ООН алармират, че културното наследство на човечеството е изложено на риск във всички части на света.

В обръщение по повод Световния ден на туризма – 27 септември, заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова благодари на българите, избрали да почиват у нас, както и на всички хотелиери и ресторантьори, които отвориха своите обекти и въпреки загубите не върнаха нито един турист.

Вицепремиерът каза, че 2020 година е най-предизвикателната и трудна в историята на пътуванията. Година, в която пандемията от коронавирус подложи на безпрецедентен натиск туристическата индустрия.

Ето пълния текст на обръщението:

„В днешния Световен ден на туризма, когато Световната организация по туризъм към ООН чества своя професионален празник, всички държави по света ще отчетат, че 2020 година е най-предизвикателната и трудна в историята на пътуванията. Година, в която пандемията от коронавирус подложи на безпрецедентен натиск туристическата индустрия.

В този най-непредвидим период ние може да кажем, че се случи и нещо прекрасно: българите избрахме да почиваме в своята страна и да подкрепим родния туризъм, преоткрихме уюта да бъдем у дома. И това показват и данните на Единната система за туристическа информация.

Българите са осъществили над 2 милиона и половина туристически пътувания у нас от началото на годината, а чужденците – близо 1 милион и 100 000.

В страната ни туристическата индустрия произвежда 12% от БВП, но летният сезон, който бележи до 70 % спад в световната индустрия и около 90% понижение на резервациите, доведе до преосмисляне на бизнес и оперативните модели, до преориентация към вътрешните пазари и потребители, към малки групи туристи и предприемане на мерки за пълен рестарт на туристическия сектор. По данни на Европейската комисия загубите за хотелиери, ресторантьори и туроператори възлизат на 85%.

Българското правителство прие пакет от социално-икономически мерки в подкрепа на хората и бизнеса за близо 2 милиарда лева. Част от тях са предназначени и конкретно за сектор туризъм. Това са:

– Мярката 60/40, която за хотелиерите и ресторантьорите се трансформира в 80/20. Благодарение на нея около 22 хил. работни места в бранша бяха съхранени. Като министър на туризма настоявам за нейното продължаване до месец май догодина.

– Одобрена бе субсидия от по 35 евро на седалка за чартърните полети с над 100 места, или общо 55 млн. лв. за тази и следващата година са в подкрепа на туроператорите.

– Данъкът върху добавената стойност беше намален на 9 на сто не само за ресторантьорството и кетъринг услугите, но и за ползване на спортни съоръжения.

– Вече е факт пакетът от документи и очакваме началото на мярката от 10 млн. лв. за подкрепа на туроператорите чрез Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност”.

– Договорени са 3 млн. лв. за подкрепа на българските екскурзоводи и планински водачи.

– Реализирахме и съвместната ни инициатива с екскурзоводите да популяризираме чрез 20 видеоклипа както техния труд, така и не толкова познати места в страната.

– По Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” по процедурата за подкрепа на микро- и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия над 27 хил. са подадените проектни предложения, които са в процес на оценка. Вече одобрени за финансиране са близо 12 хил., по които предоставената безвъзмездна финансова помощ е близо 100 млн. лв.

Изброих всичко направено дотук, за да покажа, че само в партньорство и с общи усилия можем да преодолеем кризата. За всички нас приоритет преди всичко е да спазваме изискванията за безопасна и сигурна дестинация.

Пред нас стои още едно предизвикателство – да намерим правилния път и за предизвикателствата пред есенния и зимния туризъм, където успехът пряко ще зависи от безопасността и здравословната среда, които можем да предложим. Затова ще бъда безкомпромисна пред пропуските или тяхното пренебрегване от страна на туристическия сектор.

Скъпи сънародници, като вицепремиер и министър на туризма благодаря на всеки от Вас за силата и вярата, които дадохте на нашия туризъм, като избрахте да пътувате и да почивате в нашата страна.

Благодаря на всички хотелиери и ресторантьори, които отвориха своите обекти и въпреки загубите, които търпяха, не върнаха нито един турист, спазвайки всички мерки, които утвърждават България като безопасна дестинация.

Очакват ни изпълнени с предизвикателства зимен сезон и сезон 2021 г., но вярвам, че с общи усилия и действията, които предприемаме, ще се справим заедно. И ще защитим извоюваното признание от Световния съвет за пътувания и туризъм – България – дестинация с печат за безопасност и хигиена.

Желая Ви преди всичко здраве, много сили и висок професионализъм за справяне с настоящите предизвикателства на COVID-19, но и с тези на обикновения ни делник, в който водещо е удовлетворението на туристите и развитието на бизнеса.

Честит празник, уважаеми колеги!”


Датата 27 септември е предложена и избрана още през 1970 г. при приемане Устава на UNWTO. Приемането на този документ се счита за крайъгълен камък в глобалния туризъм. Целта на този ден е да повиши осведомеността за ролята на туризма в рамките на международната общност и да покаже как той влияе върху социалните, културните, политическите и икономическите ценности в световен мащаб. Темата на деня беше „устойчив туризъм“, през 2017 г. През 2018 г. темата беше „Туризмът и дигиталната трансформация“, а през 2019 г. темата е „Туризмът и работните места: по-добро бъдеще за всички“.

На дванадесетата си сесия в Истанбул, Турция, през октомври 1997 г., Генералната асамблея на UNWTO реши да определи държава домакин всяка година, която да действа като партньор на Организацията в честването на Световния ден на туризма. На своята петнадесета сесия в Пекин, Китай, през октомври 2003 г., Асамблеята реши следния географски ред, който да се спазва за честванията на Световния ден на туризма: 2006 г. в Европа; 2007 г. в Южна Азия; 2008 г. в Америка; 2009 г. в Африка и 2011 г. в Близкия изток.

Покойният Игнатий Амадува Атиги – нигерийски гражданин, предлага идеята – Световният ден на туризма да се отбелязва ежегодно на 27 септември. Синьото е избрано за цвят на Световния ден на туризма.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *