Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Панихида, тържествено заседание на ОбС, концерти и заря в Деня на Добрич

25 септември – Денят на Свободата на Добрич, ще бъде отбелязан с тържественост и почит, съобщават от Общината. Тази година се навършват 80 години от възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България. Юбилейна годишнина, която се чества от всички добруджанци, от всички българи, защото е символ на обединението и единството на българския народ.

  • От 9 часа Варненският и Великопреславски Митрополит Йоан в съслужение с добрички духовници ще отслужи панихида за загиналите за свободата на Добруджа във Военното гробище музей. В официалната церемония ще вземе участие и представителна рота на Военноморските сили.
  • В 10.30 часа започва тържественото заседание на Общинския съвет. Тази година званието „Почетен гражданин на Добрич“ няма да бъде присъдено. В празничната музикална програма ще участват Български камерен оркестър – Добрич с диригент Иван Янакиев, Хор „Добруджански звуци“ с главен диригент Елвира Пастърмаджиева, Детски хор „Маестро Захари Медникаров“ и Дамска хорова формация „Мистика“ с диригент Росица Дурмушлийска, Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов и Духов оркестър – Добрич с диригент Стоян Монов.
  • Празничният ден продължава с концерта „Здравей, Добрич!“ от 11 часа на площад „Свобода“. В него ще участват Арт-център „Палитра“ с арт директор Иван Иванов, Спортен клуб „Алексия“ с президент и хореограф Севдалина Мавродиева-Нейкова, Студио за поп-рок певци „Сарандев“ при Младежкия център с ръководител и вокален педагог Елена Карабельова, Танцов театър „Дея“ с ръководител и хореограф Лана Анцаридзе, възпитаници  на СУ „Св. Климент Охридски“ с ръководители Милена Пеева и Борислав Капитанов, Салса клуб „Десита“ с ръководител Десислава Тодорова и Танцова формация „Infection“ с ръководител Полина Митева при НЧ „Добрич-2017 г.“ , Хип-хоп формация „NNS CREW“ с ръководител Миглена Георгиева и Алекс Киров, Балетна формация „My Dance“ с ръководител Пламена Петрова, Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов, Фолклорен танцов ансамбъл „Добротица“ и Детска танцова студия „Добрич“ при Младежкия център с главен художествен ръководител и хореограф Александър Александров и помощник-хореограф Юрий Митев. В концерта ще участват и талантливата певица Виктория Георгиева, която представи достойно България на Евровизия.  
  • От 17 часа в Градски парк „Свети Георги“ ще бъде осветена паметната плоча с имената на войниците и офицерите – добруджанци, загинали във Втората световна война.
  • За всички почитатели на духовата музика от 18 часа отново в Градски парк, пред ресторант „Лебед“, ще бъде изнесен концерт на Представителен гвардейски духов оркестър и солисти от Представителен ансамбъл на въоръжените сили.
  • Клавирният концерт „Есенна привечер – от Бетховен до Владигеров“ на Иван Керековски от 18 часа в Огледална зала „Нели Божкова“ ще ни пренесе в света на класическата музика.
  • Кулминацията на 25 септември ще е Тържествената заря проверка от 20 часа на площад „Свобода“.
c