Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

По-щадящ режим на работа за учители с хронични заболявания

С пет часа ще бъде намален годишният норматив в сферата на образованието.

Учителите, които страдат от хронични заболявания, да не ходят болни на работа и да бъдат освободени от дежурства. Това предложение на лидера на Синдиката на българските учители Янка Такева бе подкрепено от членовете на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование и министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

От Образователното министерство уточниха, че директорите ще могат да се възползват от ресурсите на националната програма „Без свободен час“, за да изплащат възнаграждения на учителите, които заместват. В дежурствата, преподавателите със заболявания могат да бъдат отменени от студенти, по-големи ученици-доброволци, както и от членове на помощния персонал на училищата.

Взето бе решение и да се работи в посока намаляване на годишния норматив с 5 часа. Препоръчва се засилен медицински контрол и подкрепа за учители с ЕЛКК, ТЕЛК, НЕЛК и Становище на лекарска комисия във връзка с техните заболявания. По данни на МОН става дума за 4466 педагогически специалисти в системата. Сред тях най-голям брой са на възраст между 51 и 60 години.

c