Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Очакват около 5% дневна заболеваемост в училищата, учителите с бонуси при дистанционно обучение

Красимир Вълчев: Чисто статистически, ако имаме по 200 заболели на ден, между 10 и 15 минимум ще бъдат ученици и учители.

Преподавателите ще получават допълнително възнаграждение когато работят с ученици, останали да учат в дистанционноа форма на обучение. Това потвърди министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, по време на участието си в четвъртата национална конференция "Образование 4.0". Тема на форума са предизвикателствата на дистанционното обучение по време на извънредното положение заради пандемията от COVID-19, както и приоритетите по отношение на онлайн образованието.

"Учители ще работят алтернативно с учениците, диагностицирани с коронавирус - с виртуална връзка, в реалната класна стая. Ще има допълнително възлагане на задачи и консултации с учителите."

Децата, които са в условия на карантина, от днес вече трябва да им бъде предоставено компенсаторно обучение от училищата в които учат.

"Това не означава пълноценно, по пълен учебен план. Училищата не могат да дублират образователния процес. Това означава в общия случай - индивидуална работа. Във всеки един клас те са единици, така че учителите ще работят допълнително с тях."

В тези случаи, едната възможност за учениците е да се включат във виртуалната класна стая, но това по-скоро ще бъде пасивно участие в часа, тъй като учителят ще работи с децата в реалната стая. Другата възможност ще е чрез допълнително възлагане на задачи.

"Трябва да свикнем с мисълта, че ще имаме болни учители и ученици." Според образователният министър, тепърва ще има още случаи на коронавирус в училища, но той заяви, че е оптимист и не очаква да настъпи бум в разпространението на заразата.

"Чисто статистически, ако имаме по 200 заболели на ден, между 10 и 15 минимум ще бъдат ученици и учители, отчитайки, че учениците заболяват много по-малко." Министър Вълчев уточни, че "при допускането, че учениците заболяват три пъти по-малко, ще имаме поне 15 учители и ученици ежедневно".

Учител и охранител в област Добрич с COVID-19, две деца са карантинирани

280 деца са подалите до момента заявления да се обучават дистанционно по здравословни причини. Други 220 са заяви същото, но по не по други причини.

По отношение на информацията за заразени преподаватели, Красимир Вълчев коментира:

Не мога да виня ръководството на 55-о СУ "Петко Каравелов" в София, в което беше установено, че има осем учители с положителни тестове за коронавируса.

"Най-важна е личната отговорност - на всеки един учител, и на родителите за техните деца", заяви министърът на образованието и науката пред журналисти, след края на срещата.

Учителят и охранителят с COVID-19 от област Добрич не са имали контакти в училищата

Децата трябва да носят маски във всички закрити места - в градския транспорт, в търговски обекти, ако посещават. Режимът в българските училища е по-либерален от общия режим. Нашият режим в образователната ни система е по-либерален от този в другите образователни системи. Избрали сме модела на невзаимодействие между паралелките, защото не може половината ни ученици да ходят на училище през едната седмица, а другите - през другата. Този модел ни позволява да не затваряме цели училища, а само отделни паралелки, разясни министърът.

Той отново уточни, че децата ще носят лични предпазни средства в под 10 процента от времето в училище. Министър Вълчев препоръча през по-голямата част от междучасията учениците да са в училищните дворове - главно, когато времето позволява това.

https://www.facebook.com/VIVAC0M/videos/753741605468027
c