Здраве Общество

Търсят 50 000 болногледачи за работа в Германия

Дефицит от около 50 000 места за медицински сестри и болногледачи има в Германия, заяви немският здравен министър Йенс Шпан

По време на пандемията, хората неведнъж ръкопляскаха на болногледачите и медицинския персонал в болниците, но помагат ли аплодисментите? Работещите в бранша отдавна се оплакват, че не получават адекватно заплащане за тежкия труд. Сега едно съдебно дело може да промени това, съобщава изданието “Зюддойче Цайтунг” (ЗЦ), цитирано от БГНЕС.

През август т.г. българска болногледачка спечели дело срещу своя работодател. Тя е полагала денонощни грижи за 96-годишна жена, но заплащането, което получавала е било като за едва 30-часова работна седмица. Нетното ѝ възнаграждение възлизало на около 1 000 евро за месец. Решението на съда е било, че такова работно време е “напълно нереалистично”, а болногледачката трябва да получава заплащане за 21 часа труд на ден. Искането на нашенката – за допълнително възнаграждение, възлиза на 45 000 евро, от които се приспадат вече изплатените ѝ 6 700 евро. Предстои делото да бъде гледано на следваща инстанция, а окончателно решение по него се очаква най-рано през 2021 година.

Еднакво заплащане за еднакъв труд

От 30 юли т.г. важат нови правила, като част от европейската директива, регулираща командироването на работници от една в друга държава-членка. Целта на промените е да се осигурят идентични условия на труд. “За Европа трябва да важи еднакво заплащане за еднаква работа на еднакво място”, заяви германският министър на труда Хубертус Хайл. По-честни правила на труд и повече равнопоставеност в тази сфера биха помогнали на хиляди европейци.

700 000 са жените, които се грижат за нуждаещи се хора в домовете им в Германия. Повечето от тях идват от Източна Европа. След промените в директивата, те вече имат право да се възползват от минималната почасова ставка, както и да получават коледни добавки, включително и отпуск. Освен това, разходите за пътуване, хранене и настаняване вече не могат да бъдат удържани от заплатите им.

Ако гражданин на държава в ЕС е работил над 12 месеца в Германия, към него трябва да се прилагат всички правила на трудовия пазар, които важат в страната. Представители на бранша обаче казват, че промените не разрешават напълно затрудненията, с които болногледачите се сблъскват. Сред основните предизвикателства са липсата на контрол и заобикалянето на закона от страна на работодателите.

Липсват 50 000 сестри и болногледачи

По информация на здравния министър Йенс Шпан, в Германия незаетите места за медицински сестри и болногледачи са около 50 000. Според експерти до 2030 година броят им може да достигне 300 000.

През 2019 година Шпан пътува до Косово и Мексико, за да подпише споразумение, осигуряващо по-лесен достъп на тамошни обучени кадри до германския трудов пазар. По-късно беше основана и специална агенция за целта. Заради пандемията обаче набирането на кадри е “преустановено за неопределено време”, отговориха от здравното министерство след отправено запитване.

снимка: Imago/Westend61

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *