Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Библиотеката в Добрич представя изложба за преселението на севернодобруджанци

С няколко събития Регионална библиотека „Дора Габе“ ще отбележи 80 години от възвръщането на Южна Добруджа към България.

На 16 септември от 10.30 часа в централното фоайе ще бъде открита фотодокументалната изложба „Преселението”. Половин час по-късно - от 11 часа, във фоайето с пианото ще бъде представена книгата „Хроники за възвръщането на Южна Добруджа и преселените българи - севернодобруджанци”, автор и съставител Илия Кишишев.

Изложбата „Преселението” съдържа библиотечни документи – книги, публикации в периодичния печат, фотографии, които са запечатали фрагменти от тези така съществени за Добруджа и България събития. Любопитна част от експозицията са оригиналните фотографии - ценен документ от историята, запечатали лица и събития, свързани с преселените българи – севернодобруджанци. Много от снимките досега не са показвани и отбелязват важни моменти, както в частния живот на различни семейства, така и от присъединяването на Южна Добруджа към България.

Акцент в изложбата е богат личен архив от снимки и документи на фамилията на Христо Минчев от с. Касъм /днешен град. Генерал Тошево/, чифликчия-благодетел за местните българи, дарител и спомоществовател на много инициативи, свързани с развитието на селото преди периода на румънската окупация и след възвръщането на Южна Добруджа. Организатор на дарителска кампания през 1940 г. за посрещането на българите от Северна Добруджа. Най-щедрият благодетел в с. Касъм в трудните за преселените българи дни.

Посетителите ще съпреживеят едно пътешествие във времето, живота на северодобруджанци преди да бъдат преселени и след завръщането им в родината.

Фотографиите са любезно предоставени от Илия Кишишев – автор на книгата „Хроники за възвръщането на Южна Добруджа и преселените българи - севернодобруджанци”.

Изложбата може да бъде разгледана до 16 октомври.

c