Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Изложба, театрален и фолклорен спектакъл днес на „Виа Понтика“ в Балчик

С изложба на театрален плакат се включват в тринадесетото издание на Международния фестивал на младите в изкуството студенти от специалност „Графичен дизайн и визуални комуникации“ към Факултета по изобразително изкуство във Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методи“. Тя ще бъде открита в 17.00 часа днес в Художествената галерия в Балчик. Изложбата на сценични плакати представя 30 творби на студенти от специалност „Графичен дизайн и визуални комуникации“ към Факултета по изобразително изкуство, град Велико Търново.

„Произведенията са наситени с нагнетена емоционалност, уникалност и артистизъм. Авторите боравят толкова умело с художественото преувеличаване, че хиперболите и аналогиите, които използват, се превръщат в естествено продължение на драматургичния образ. Използват квинтесенцията на живописта, скулптурата и графиката, за да постигнат артистичен и, в същото време, обобщен образ на посланието. Съзерцавайки тези творби, границите между реалност и илюзия се размиват и зрителят попада в необятния свят на фантазията. Стремежът на младите художници е да реабилитират позициите на плаката като средство за визуална комуникация“ – сподели кураторът на изложбата доц. д-р Красимира Друмева - ръководител на катедра „Графичен дизайн и визуална комуникация“.

Час след откриването на изложбата – в 18.00, на откритата сцена пред КЦ“Мелницата“ ще започне фолклорен спектакъл с участието на ПФА „Мизия“ с гл. художествен ръководител Любчо Василев и Духов оркестър – Търговище, с диригент маестра д-р Росица Бояджиева.

Последното събитие на фестивалния 9 септември е с начален час 20.00.  В Нимфеума в ДКИ КЦ “Двореца“ ще бъде представен спектакълът „Тъп оптимист“ с режисьор Калин Сърменов – една стендъп комедия на актьора Явор Борисов.

„Тъп оптимист“ е вторият спектакъл - след „Помощ, имам две деца!“, с който Сатиричен театър „Алеко Константинов“ – София, се представя в рамките на феста „Виа Понтика“.

c