Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

Валери Симеонов: Добруджанската епопея е втората Шипка

„Поуката от паметните събития през 2016 година е винаги валидна – тя е, че само обединени българите постигат високите цели, които си поставят. Когато сме разединени, енергията отива във вътрешно противоборство, а не за победи и съзидание“.  Това заяви в Добрич зам.-председателят на Парламента Валери Симеонов. Той бе гост на поклонението в памет на загиналите в Добричката епопея през 1916 година.

Валери Симеонов е един от големите дарители за построяването на паметника на ген. Иван Колев в Добрич, където днес се състоя поклонението.

„В Добрич идвам винаги с чувство на признателност и преклонение, синовно преклонение, бих казал. Дядо ми се е сражавал тук. В момента разравям историята на другия ми прадядо, който, се оказва, че май също е бил тук при тези сражения, макар че 1917 година е убит при Битоля. Той е бил в състава на Четвърти опълченски полк, който също, доколкото знам, е имал участие в Добруджанската епопея“, каза Симеонов и сподели, че се чувства горд за тази велика победа на българското оръжие.

Той сравни сраженията през 1916 година с тези при Шипка и ги определи като Добруджанската Шипка или Втората Шипка.

„Днес е време разделно. Имало е и по-тежки времена, но мисля, че този етап ще отмине. За съжаление, не с положителна оценка в исторически аспект ще бъде този период на стихийни протести и немотивирани искания. Този период по-скоро няма да доведе до нищо“, коментира Валери Симеонов.

c