Четвъртък, 02 май 2024

02.05.2024

Последвайте ни

Общината: Искаме по-солени глоби за замърсителите на околната среда

В местната нормативно уредба да залегнат максималните предвидени от закона глоби за нарушители, които замърсяват околната среда, ще предложи на Общинския съвет кметът на Добрич Йордан Йорданов. Той апелира гражданите да подават сигнали и снимки, ако разполагат с такива, на имейла на общината, за създаване на нерегламентирани сметища или горене на отпадък.

Във връзка с обгазяването на Добрич през последните седмици общината е съставила два акта на юридически лица. Единият е за горене на отпадъци от лавандула, а другият – за изгаряне на оборска тор, съобщи зам.-кметът Пенчо Керванов. По думите му пожарите не са били малки като квадратура. От общината заявиха, че нямат законово право да разкрият на кои юридически лица са съставени актовете.

„Гражданите се притесняват да подават сигнали за нарушители, а ние имаме нужда от свидетели на тези деяния. Имали сме сигнали за частни парцели, където се изхвърлят отпадъци, издавали сме предписания. Всички сигнали се проверяват от нашите еколози, а ние сме в постоянна връзка с РИОСВ Варна“, коментира кметът Йорданов . Той допълни, че за съжаление много от сигналите се подават постфактум и извършителите не могат да се засекат. Йорданов заяви, че проблемът със замърсяването на въздуха в Добрич е в пъти по-сериозен през зимата, когато се използва твърдо гориво за отопление.

Сигналът, подаден вчера от група добричлии в общината, за нерегламентирано сметище по ул. „Калиакра“ /бившата зеленчукова градина/, ще бъде проверен, обещаха от общината. За там се твърди, че срещу 15 лева камиони изсипват на мястото строителни и други отпадъци.

c