Водещи новини - дясно Култура Общество

Две са предложенията за Почетен гражданин на Добрич за 2020 г.

Две предложения за Почетен гражданин на Добрич за постъпили в Общинския съвет до крайния срок 31 август.

Първото предложение за удостояването със звание „Почетен гражданин на град Добрич“ на Граждански инициативен комитет е за Атанас Генчев – музикант, диригент, основател на Ансамбъл „Добруджа“ 1954/ 1957 г., основател на Духов оркестър – 1963 г., на Хор „Лира“ при Дом стари хора. Два пъти е награждаван с Почетен знак на град Добрич, два пъти е отличаван с орден „Кирил и Методий“ – трета и първа степен, има четири златни медала с децата от национални прегледи и др.   

На 28 август е депозирано второто предложение за Драгни Драгнев – писател, поет и публицист, допринесъл изключително много с творчеството си за утвърждаването на родния край като неделима част от Отечеството ни. Сред мотивите е посочено цялостното му творчество: шестте стихосбирки, 12-те романа, както и публицистичните му книги за Дора Габе, историческите му драми: „Хан Аспарух“ и „Тервел“, поставени в ДТ „Йордан Йовков“, както и пиеси, поставени в куклените театри на Добрич и Силистра. Той е номиниран от инж. Димо Иванов, председател на Общински съвет Добрич 1995-1999 г. и Граждански инициативен комитет.      

Предстои комисия да разгледа предложенията. Решението за присъждането ще бъде взето на редовно заседание на Общинския съвет през септември.

Със званието „Почетен гражданин на град Добрич“ се удостояват личности, чиято съзнателна дейност представлява изключителен и траен принос в обществено-политическия, стопанския, социалния и културния живот на града. Званието се присъжда на специална церемония на 25 септември – Деня на град Добрич, и включва връчване на художествена пластика – уникат, диплом и плакет на герба на Добрич. Удостоените със званието „Почетен гражданин на град Добрич“ се вписват в Почетната книга на града.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *