Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Изгорелите защитени степи край Българево ще се възстановяват около година

Понто-сарматски степи в землището на с. Българево, които бяха опожарени на 28 август, ще се възстановят естествено за около една година, смятат от СНЦ „За туризма на Калиакра“. От сдружението публикуваха във фейсбук сателитни снимки с обхвата на пожара.

От сателитните снимки /от Sentinel-2 (S2B) от 30-08-2020 г. и с обработка в ArcGIS (ArcMAP)/ се установява, че пожарът обхваща площ от 460 декара, казват от сдружението.

От тях малко над 440 декара са приоритетното природно местообитание за опазване "Понто-сарматски степи", според заповед на министъра на околната среда и водите от декември 2017 година за обявяване на Защитена зона Комплекс Калиакра.

Наблюдението на сдружението сочи, че пожарът в защитените степи засяга 49 поземлени имота, от които 12 имота са собственост на обществени организации, 2 общинска публична собственост, 6 общинска частна, 1 съсобственост и 28 частна собственост.

Припомняме, че по информация на Пожарната огънят е обхванал 650 декара. От РИОСВ настояха прокуратурата да предприеме всички необходими мерки съгласно екологичното законодателство. Причината за пожара тепърва ще се изяснява.

c