Общество

В Добруджа и Лудогорието са най-добри условията за благородния елен

Работни срещи, свързани с популацията и запасите на благороденелен в България, се проведоха в ДЛС-Тервел и ДГС-Преслав, съобщават от Североизточното държавно предприятие /СИДП/. Събиранията на специалистите от ловните стопанства се организират от ръководството на СИДП преди началото на ловния сезон за благороден елен.

По време на срещите бяха представени резултатите от 3-годишно проучване по проект: „Популационни изследвания, миграции и състояние на запасите от благороден елен в България”. Участие в практическата работа по събирането на данни за проекта взеха почти всички ловни стопанства в Североизтока, както и специалисти от Държавно горско стопанство-Преслав.

Резултатите показват, че повече от половината от представените в труда трофеи от благороден елен са добити в Североизточна България – Добруджа и Лудогорието, където условията за елените са най-добри. Проучването изследва 80 % от остреляните трофеи в страната ни.

Целта на работните срещи е преди началото но ловния сезон на благороден елен специалистите да се запознаят с резултатите от проекта и приложението му в практиката. Няколко презентации по темата направиха д-р инж. Чавдар Желев и д-р инж. Росен Андреев.

По време на събирането се обърна особено внимание на стопанисването на дивеча, като участниците отбелязаха, че благодарение на добрите грижи и правилния подбор страната ни държи световния рекорд от благороден елен с 273,60 т. по СIC. Бяха отбелязани и грешките при стопанисване, значимостта и начини за определяне на правилния отстрел, с цел да се извлича максимумът от популацията и реалистично постижимо да се добиват повече капитални трофеи с оценка над 250,00 т. по CIC. Добиването на такива елитни трофеи ще затвърди България като един от световните лидери в лова на благороден елен, единодушни са ловните специалисти от Североизтока.

снимка: bg.wikipedia.org

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *