Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

1 тон стари дрехи са събрани в контейнера за употребяван текстил в Ген. Тошево

Само за два месеца от поставянето на контейнера за употребяван текстил в Генерал Тошево, са събрани близо 1 тон дрехи. Инициативата за поставянето на контейнер за текстил e продължение на две много успешни акции за събиране на стари дрехи, посочват от местната администрация.

Контейнерите за текстил са част от мащабна национална кампания за популяризиране на система за ефективно събиране и оползотворяване на дрехи и текстилни продукти от населението. Събраните продукти периодично се събират и се извозват до специализирана фабрика за сортиране, където при необходимост се преработват или се подготвят за повторно оползотворяване.

С тези, които са годни за употреба се създава кризисен резерв за подпомагане от БЧК на пострадали при бедствия, аварии и кризи и се извършва целево даряване на дрехи на хора в нужда. Останалите изделия, които не са годни за употреба по първоначалното им предназначение, се преработват и рециклират в България или фабрики в други държави, като от тях се създават продукти като почистващи кърпи, тапицерии за автомобилната промишленост, топлоизолации и много други продукти, произвеждани от рециклиран текстил.

Този щадящ природните ресурси модел има за цел да връща суровините обратно в икономиката и да създава възможности за удължаване на техния живот чрез многократно използване или трансформирането им в друг вид продукт. По този начин се предотвратява или поне намалява значително добива на нови природни ресурси. Правилното събиране и третиране на текстилните отпадъци обаче намалява вредното влияние на този вид отпадък върху компонентите на околната среда, включително и върху качеството на атмосферния въздух. Милиони тонове облекла се изхвърлят на сметищата всяка година, a някои видове дрехи имат нужда от повече от 50 години, за да се разградят. Токсични вещества се просмукват в почвата и подземните води и вредят на околната среда в продължение на години. Губят се ценни ресурси, които биха могли да се оползотворят, а вместо това остават на боклука. Отклоняването на този отпадък от сметищата има огромен положителен ефект върху околната среда, допълват от общината.

c