Култура Общество

181 години от началото на фотографията

Датата 19 август е обявена за отбелязване като Световен ден на фотографията

През 2020-а се навършват 181 години, откакто фотограското изкуство (тогава технология) е признато от Френската академия на науките и изящните изкуства.

На 19 август 1839 г. Луи Дагер прав за пръв път официално представяне на фотографския процес пред Френската академия на науките и изящни изкуства. Френското правителство купува патента след което го прави публично достояние.

Фотографията навлиза широко на потребителския пазар доста по-късно – в началото на XX век, посредством представянето на известни модели фотоапарати. Първият фотоапарат “Лайка” (с 35 мм черно-бял филм) – родоначалник на съвременните фотокамери, се появява през 1925 г.

“Лайка” 1925 / 35 mm.

Фотография се нарича процесът на създаване на изображения на реални обекти с помощта на светлината. Терминът произлиза от гръцките думи “фос” (светлина) и “графо” (пиша).

Опитите за “фотографиране” датират още от времето на Леонардо да Винчи, но първата успешна фотографска снимка е от 1826 г. и е дело на френския изобретател Жозеф Нисефор Ниепс.

Той експонирал 8 часа при силна слънчева светлина, а за фотографска плака използвал полирана калаено-оловна плочка.

Като вид изкуство, художествената фотография е призната у нас през 1957 г. За първи път, през 1959 г., в тогавашния Техникум по графика – Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография, е открито редовно и задочно обучение по фотография.

Първата оцеляла снимка на българи е от 1842-1843 година. На нея са фотографирани във Виена възрожденецът Тодор Минков с майка му. Според изследователите, фотографията вероятно е направена от българина Анастас Йованович.

Пионерите фотографи, поставили началото и популяризирали фотографското изкуство в България, са Анастас Йованович, Атанас Стоянов, Тома Хитров, Георги Данчов и Георги Ст. Георгиев.

Като отделна специалност, фотографията у нас започва да се изучава в катедрата “Филмово и телевизионно операторство и фотография” на Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ), от 1993 г..

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *