Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Все още няма обвинен за случая с починалия в Кардам 9-годишен Стефан

Все още няма повдигнато обвинение по случая със смъртта на 9-годишния Стефан от Кардам, съобщи за Про Нюз Добрич наблюдаващият прокурор Пламен Николов. Трагедията се разигра на 27 октомври 2019 година в семейство с 6 деца в селото. Установено бе, че детето е вдишало токсичния газ фосфин, който се съдържа в отрова за гризачи, сложена от дядото в стените на къщата. Други две деца от многодетното семейство бяха лекувани в болница.

Досъдебното производство бе образувано за евентуално извършено престъпление по член 123, ал. 1 от НК - за причинена смърт поради незнание или немарливост. Към момента по това дело няма повдигнато обвинение, каза Николов.

През февруари т.г. той е направил искане делото да бъде възложено на следовател.

„В момента действията по разследването по това дело се извършват от следовател от Окръжния следствен отдел към Окръжна прокуратура - Добрич. Делото се намира във вещо лице, което трябва да изясни дали опаковката, която е била изхвърлена от дядото, е съдържала веществото, от което е починало детето, тъй като знаем от съдебно-медицинската експертиза от какво точно е починало. Ако се изясни, че има идентичност между отровната съставка от флакона, който беше намерен и за който дядото потвърди, че той го е ползвал и изхвърлил след това, и активното вещество, което е било намерено в детето при аутопсията му, то тогава ще взема решение дали да повдигам обвинение или не на дядото. Очевидно е, че той е действал с този препарат, но това трябва да се докаже“, коментира прокурорът.

По думите му е много трудно да се намери вещо лице, което е с компетентност за препарати против гризачи. „Вложихме много усилия, защото първо трябва вещото лице да има доказана квалификация в тази специфична сфера. Второ, трябва да бъде вписано в списък за вещите лица в някой съд. Изисква време да намерим действително квалифициран човек - специалист по растителна защита, на който да разчитаме, че ще даде вярно и обективно заключение, което да издържи пред съда“, обясни Николов.

Такова вещо лице е намерено, но не е ясно кога ще бъде готово заключението му.   

В края на февруари т.г. с решение на Районен съд Генерал Тошево грижите за петте деца бяха поверени на бабата и дядото. На практика те получиха временно родителски права.

„Получава се деликатна ситуация. Практически бабата и дядото са се грижили за децата и преди трагичния случай, знаете – майката нехаеше за тях, а бащата е в затвора. Ако се окаже, че дядото е виновен, трябва да предам на съд човека, който се е грижил за децата. Макар че не е прочел какво пише на опаковката, не е знаел какъв препарат използва, не е попитал“, посочи Николов.  

Ще бъде ли отнето правото на дядото да се грижи да внучетата, ако се окаже виновен?

„Родителски права не се дават общо на децата, за всяко дете има отделно производство. Нямаме действия на дядото спрямо някое от другите 5 деца, които биха били от такъв характер, че да бъде лишен от права.  Дори да му бъде повдигнато обвинение за починалото дете, това не влияе на родителските права, които са му дадени по отношение на другите деца, защото той към тях не е съгрешил с нищо“, разясни Николов.

Районният съд може да преразгледа решението си, ако бъде сезиран и се поиска образуване на ново гражданско дело. Такова искане биха могли да отправят Социалните служби. Принципът в правото е всичко да бъде в интерес на детето. Но дали ще бъде в интерес на петте деца, ако дядото бъде лишен от родителски права?“ – пита прокурорът.

c