Здраве Крими Общество Храна и напитки

Откриха опасна бактерия в кашкавал от търговската мрежа

Наличието на Листерия – в кашкавал, и ниска масленост – в сирене, са констатирали здравните инспектори, след изследване на взети проби от магазинната мрежа. На бизнес операторите са съставени актове, съобщават от Българска агенция по безопасност на храните /БАБХ/.

Инспектори на Агенцията са констатира наличието на бактерията Листерия моноцитогенес – в проба от кашкавал, и несъответствие по физикохимичния състав – в проба от сирене, взети при проверка в търговската мрежа в София през миналата седмица.

“Наличие на Листерия моноцитогенес беше установена в кашкавал „Беленско” с партиден номер L060520, произведен от млекопреработвателно предприятие „Рафтис милк” ЕООД, уточниха от БАБХ.

От там уведомяват гражданите, че произведеното количество е 595 кг., а закупилите кашкавал от същата партида могат да го върнат в магазина, от който са го взели.

В проба от сирене е установено несъответствие по физикохимичния състав – неколкократно по-ниско съдържание на мазнини, от обявеното от производителя.

По двата случая са предприети незабавни действия от Областните дирекции по безопасност на храните за спиране от продажба на партидите. В предприятието, произвело кашкавала, замърсен с Листерия, е извършена основна дезинфекция.

На бизнес операторите са съставени актове по Закона за храните. Максималната финансовата санкция за двете нарушения съгласно законодателството е до 6 000 лева.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *