Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Няколко любопитни факта в Световния ден на леворъките - 13 август

През 1984 г. Международната конфедерация на леворъките обявява 13 август за свой международен ден, в знак на протест срещу устроения за десноръките свят.

Около 10% от населението на земята са левичари. Счита се, че  повечето от  тях са  мъже. Американският генетик Амар Клар е установил, че още в утробата на майката може да се определи дали човек е леворък или деснорък,  благодарение на специфичен ген.

Според едно изследване от 1998 г., ако двамата родители са левичари, шансът детето да е левичар е само 26%.

Ръката, с която човек пише, не е единственият показател, по който се определя дали  лицето е левичар.  Някои от тях пишат с дясната ръка, но ползват лявата за повечето други дейности - например шиене, готвене.

Леворъките са особено добри в дисциплини като плуване, тенис, бейзбол и фехтовка.Те имат предимство и на боксовия ринг, главно заради позицията на водещата им ръка.

Повечето леворъки рисуват фигури, които гледат надясно. Те са много талантливи творци.

Според британския вестник „The Daily Mirror” леворъките, завършили висше образование  имат с 13% по-високи доходи от хората, които ползват предимно дясната си ръка. Но това не важи за дамите - те получават с 5% по-малко пари от десноръките.

Левичарите страдат повече от дислексия, Алцхаймер и заболявания, свързани със способностите на мозъка за запаметяване, особено ако са принуждавани в детска възраст да пишат с дясна ръка. 

Сред  най-известните левичари са - Барак Обама, Бил Гейтс, принц Уилям, кралица Елизабет Втора, принц Чарлз, Алберт Айнщайн, Исак Нютон, Чарлз Дарвин, Бенджамин Франклин, Аристотел, Ницше, Леонардо да Винчи, Рафаело, Микеланджело, Никола Тесла, Сергей Рахманинов, Хитлер, Луис Карол, Ханс Кристиан Андерсен, Рафаел Надал и други.

c