Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Жители на село Дончево протестираха заради безводие, според ВиК проблемът е решен

Жители на добричкото село Дончево се събраха днес на протест пред сградата на ВиК Добрич. Те се оплакват, че проблемът с липсата на вода в селото е от години, но от началото на лятото се е задълбочил.

В Дончево живеят над 1000 души, има много млади семейства с малки деца. „Ужасно е. Аз имам малко дете, кажете как да го отглеждам без вода? Много от семействата имат кладенци и си помагаме, но за тези, които нямат, е много трудно. От месец май е сериозен проблемът – няма редовно вода, няма налягане, едва тече, в по-високите части почти няма вода. През последната седмица сме без капка вода, не можем да си пуснем пералните. Голям е процентът на дните изцяло без вода“, казва Венета Минчева.

Хората споделят, че живеят в пълна мизерия. Някои ходят до село Богдан да пълнят вода за животните и за питейно-битови нужди. Фари Кезим всеки ден товари ремарке с бидони и пълни от съседното село.  Друг жител на Дончево казва, че има приготвени 100 туби, като за домашни цели пълни по 20-30 наведнъж.

Много от домакинствата имат кладенци, които използват само за поливане, защото се опасяват, че водата в тях не става за друго.

Сред протестиращите имаше и хора от горната част на село Опанец, където от миналата сряда нямало капка вода.

Шефът на ВиК инж. Тодор Гикински съобщи пред журналисти, че е подменена помпата на дълбокия сондаж, която беше аварирала и от снощи в Дончево има вода. „От събота сме пуснали нова помпа на сондажа, днес ще пуснем още една от хоризонталните помпи, която ще гарантира, че вода ще има. Преди 10 дни пристигнаха частите за сондажните помпи, заявките се забавиха заради пандемията. Обещавам, че никога вече няма да има проблем в Дончево, още повече че там е нужна вода за питейно-битови нужди, защото за поливане хората си имат кладенци“, каза Гикински.

Сондажът досега не е работел на пълен капацитет, а сега вече работи и се вади достатъчно количество вода, стана ясно от обяснението на шефа на ВиК. На тази система са 5 села – Дончево, Опанец, Богдан, Драганово и Войсил, които се захранват от ПС Долап кулак, като две от тях са с малко жители и се предполага, че оттук насетне няма да има проблем с водата в района. 

„Ел. напрежението варира понякога, правят се профилактики на тока и това се отразява на водоснабдяването. Ние не сме спирали да работим, а хората ми са преуморени. Тук от 40 години не е подменено нито едно трасе, една нова помпа не е направена. В момента работим по възстановяването на всички каптажи. В събота дойдоха един тир помпи и един тир тръби. По най-бързия начин ще подменяме, в момента имаме всички необходими части за сондажните помпи. Пренавиваме си двигателите с нови кабели, които издържат доста повече“, посочи още Гикински.

Той обеща до края на годината тези села да могат да се захранват от новото трасе. Гикински обясни, че всъщност това е водопровод, строен преди около 10 години, но не е бил използван досега. Когато бил пуснат в експлоатация дал много дефекти. „Тръбите са от най-тънкия полиетилен и когато няма наредени по цялото трасе въздушници, прави аварии. Поръчахме въздушниците и когато ги наредим, ще превключим на това трасе. Старото е от етернитови тръби и прилича на лейка – цялото е начупено“, каза водният началник.

Той сподели за затрудненията, които имат служителите на ВиК, когато се налага да се копае в селскостопански ниви. Преди три месеца, при отстраняване на авария, техен багерист бил пребит до Дончево от хора от местната кооперация.

Гикински съобщи още, че се работи по проблема във високите части на село Раковски, а от петък е започнала работа по нови трасета към селата Тюленово и Камен бряг.

c