Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Две рядко срещани имена имат празник днес!

В църковния календар всеки ден е посветен на някой светия.  Сред тях има и такива, които не са толкова известни, но въпреки това, те също имат своя празник.

За някой от светците Църквата е  отредила повече от една дата през годината. Така хората, които носят имената на светец, който се почита повече от веднъж,  могат да отбележат своя имен ден на датата, която усещат по-близка.  

Такъв е и днешният 11 август за две много красиви женски имена - Сузана и Лиляна. Сузана е древноеврейско име, което означава лилия. Лиляна е латинско име и се смята, че  също произлиза от цветето лилия -  символ на чистотата и непорочността.

Така и двете имена освен днешният ден, в който Църквата отбелязва денят на Свети дякон Евпъл и на Света мъченица Сузана (Сосана), те могат да празнуват и на Цветница.

Свети дякон Евпъл  живял в Сицилия по времето на страшното гонение при император Диоклетиан, когато било строго забранено на християните да държат в къщи свещени книги. Езическите власти старателно претърсвали всеки дом, а когато намерели такива  ги изземвали и изгаряли. Светецът обаче без страх служил на Бога и често четял Евангелието. В един такъв момент, той бил заловен в една бедна колиба.

В мрачната тъмница св. Евпъл бил жестоко измъчван чрез глад и жажда. Пред смъртта си той  продължавал да поучава народа и бил утешен чрез глас от небето: „Блажен си ти, Евпле, Мой добри и верн рабе! Влез в радостта на твоя Господ!“ След като чул това, той спокоен преклонил главата си под меча н палача.

Света Сузана (Сосана) била дъщеря на презвитер Гаваний. Самият той бил брат на тогавашния римски папа Гай (папа от 283 г. до 22 април 296 г).

Тъй като добре познавал езическите философи, Гавиний бил изучил отлично и Свещеното писание. По съвета на брат си, той написал много книги, като опровержение на езическите заблуждения.

Дъщеря му, Сузана, се отличавала с ум, телесна и духовна красота. Император Диоклециан поискал я направи жена на своя син Максимиан. В действителност той не бил син на Диоклециан, а бил осиновен от него и произхождал от много близки роднини на императора.

Тя отказала да се омъжи и това разгневило императора. Била подложена на страшни мъчения. Главата й била отсечена с меч. Светият Папа Гай осветил къщата, в която била пролята кръвта на мъченицата за храм.

c