Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Повод да почерпят и днес имат носещите ревностно име

На 8 август имен ден празнуват Емилиан, Емилиян, Емилия и Емил

Емил е латинско име, което в превод означава ревност.

Според църковния календар, освен днес, хората с имена Емил, Емилия, Емилиян и Емилиан могат да отбележат своя имен ден и на 3-ти май, когато е денят на Света Емилия  или на 18-ти юли – денят на Свети Емилиан Доростолски.

А днес Православната църква почита Свети Емилиян изповедник. Той бил епископ в гр. Кизик, във времето на иконобореца император Лъв Арменец, заставящ вярващите да хвърлят в огъня Светите икони от храмовете. Понеже не искал да се подчини на царската заповед,  той бил пратен на заточение заедно с други православни епископи. На увещанията от страна на императора да осъди почитането на иконите, св. Емилиан отговорил:

„Ако тоя въпрос е църковен, както сам говориш, то нека се изследва според обичая в Църквата! От старо време църковните въпроси се изследват в църквите, а не в царските палати.”

Свети Емилиян прекарал в изгнание пет години и изтърпял много мъки и унижения заради Христа. Починал  като изгнаник в 820 година.

На 8 август почитаме също и Свети мъченик Трендафил Загорски. Той е роден в  Стара Загора през 1662 г. По професия бил моряк и пострадал за християнската вяра в Цариград на 8 август 1680 г., когато бил едва на 18-годишна възраст.

c