Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Проблем с новата детска площадка по ул. „Тимок” в Добрич

Проблем възникна с новата детска площадка по ул. „Тимок” в Добрич, научи Про Нюз Добрич от Жулиета Радева – един от инициаторите за изграждането й. Част от съоръженията й бяха монтирани вчера. Това са четири люлки – по две за по-малки и по-големи деца, клатушка за четири деца и голяма пързалка. Днес е изградена оградата и са поставени пейките. Предстои да бъдат монтирани и два малки чина с пейки.

Площадката обаче не може да бъде пусната в експлоатация, тъй като е с 10 метра по-малка, отколкото трябва да бъде по проект. Така няма отстояние от две метра между отделните съоръжения и тя не може да бъде сертифицирана, обясни Жулиета Радева. Това означава, че има опасност дете, което се люлее, да удари по главата друго, което се спуска по пързалката. Трябва да се предприеме нещо, защото ние няма да си пуснем децата на площадката, категорична е майката. В понеделник се очаква на място да пристигне зам.-кметът инж. Пенчо Карванов, за да се огледа площадката и да се реши какво може да се направи.  

Жулиета Радева обясни, че дърво е засегнато от ремонтната дейност – корените му са се надигнали и е започнало да съхне. Искаме то да се премахне, за да не е опасно, каза тя. По думите й, ако дървото бъде премахнато и се залее участъкът, където се намира, могат да се преместят малко съоръженията.

Според съгражданката ни има и друг проблем – липсата на ток. От Енерго Про обяснили, че Общината трябва да направи заявление за пускане на електроенергия. Родителите ще настояват и за видеонаблюдение, за да не става детската площадка обект на посегателства от вандали. „В нашия град площадките не само, че са малко, но има и неподдържани от Общината. Имам дете на пет години и половина и съм видяла през това време в централна градска част за какви площадки става въпрос. Трагично е положението”, каза жената.

Жулиета Радева припомни, че решение за изграждане на площадката бе взето на последното заседание на предния Общински съвет. Тогава бе решено вместо за поставяне на надпис „Добрич” на входа и изхода на града, да бъдат отпуснати средства за детска площадка по ул. „Тимок”.

Жулиета Радева припомни, че желанието им да има детска площадка е отпреди две години. Тогава живеещите в близост искаха да бъде изградена в района на улиците „Екзарх Антим” и „Тимок”, където преди много години е имало площадка. Оказало се обаче, че на мястото ще се изгражда паркинг. След това родителите се спрели на мястото, където е новата площадка.

c