Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Лекар: МБАЛ-Добрич остана без специалист, който да отговаря за болните с Covid-19

„Болни с коронавирус постъпват постоянно в болницата в Добрич. Днес поне 7-8 са хоспитализирани, а от  следобед нямаме специалист, който да отговаря за тях. Оставаме трима гастроентеролози и двама специализанти, няма кой да каже дали се движим в правилната посока“ – за това алармира Про Нюз Добрич д-р Д-р Ивелина Вълчева. Тя е един от лекарите във Второ вътрешно отделение, в момента е командирована в ковид отделението.

Стана ясно, че след като МБАЛ Добрич остана без инфекционист, от днес следобед тя няма и пулмолог, който да ръководи лечението на болните от коронавирус. Единият – е в болничен до края на август, след като е дал положителен тест за Covid-19. От днес за 14 дни в болничен, но по друга причина, е другият пулмолог, началникът на отделението д-р Желязков.

„В отделението  оставаме трима специалисти гастроентеролози и двама специализанти. Няма инфекционист, пулмолог или интернист, който да отговаря за болните с коронавирус и пневмония. Персоналът е много малък, сестрите също са малко. Така повече не можем да работим“, коментира д-р Вълчева.

Лекарите настояват да има специалист, с когото да могат да се съветват как да протича лечението на болните от коронавирус.

Искаме да има хора, които да застанат и да отговарят за болните, каза д-р Вълчева. Тя алармира и за голям дефицит на медицински сестри. "Те работят в крайно тежка обстановка, нощно време са по една. Имат много натрупани часове, физически не издържат да са нон стоп на работа", добави лекарката. Обясни, че преди време е имало среща, на която са запознали управата на болницата с проблема и, че персоналът не може да работи по този начин.

В ковид отделението на МБАЛ в момента работят д-р Вълчева, д-р А.  Полшиков и д-р Д. Хинков от неврохирургия, но той от 1 август е в болничен. „В резултат на това неговите дежурства отпаднаха и някой трябва да ги поеме. Ние се натоварваме с извънреден труд, за да поемаме дежурствата на д-р Хинков и на д-р Желязков, които са в болнични. Става много работа за нас и сестрите, без да има отговорник за нашите действия“, коментира д-р Вълчева. Тя е категорична, че медиците не абдикират от отговорността си да лекуват болните от коронавирус, но настояват да има инфекционист или пулмолог.

Припомняме, че преди дни на пресконференция здравният министър проф. Костадин Ангелов съобщи, че ще бъде допуснато изключение за болницата в Добрич и ще се даде възможност за сключване на договор по клинична пътека за лечение на пациенти с Covid-19. Той посочи, че пътеката ще се финансира, ако болницата осигури договор – включително граждански или консултантски, с лекар със специалност инфекциозни болести, който да консултира тези пациенти. Министърът припомни, че Инфекциозно отделение в МБАЛ в Добрич бе закрито, тъй като единственият лекар инфекционист напусна. Припомняме, че Здравноосигурителната каса в Добрич отказа да сключи договор с МБАЛ за клинична пътека за лечение на пациенти с коронавирус именно заради липсата на лекар със специалност инфекциозни болести.

c